fbpx

Sëmundja celiac, intoleranca ndaj glutenit ose alergjia ndaj glutenit – Bëni një ndryshim!

Çfarë është gluteni dhe cilat ushqime e përmbajnë atë?
Gluteni është një proteinë komplekse bimore që gjendet në disa drithëra si gruri, elbi, thekra dhe tërshëra. Ai përbëhet nga proteinat gliadin dhe gluteninë dhe i jep elasticitetin brumit të përgatitur nga mielli i këtyre drithërave, pra ndihmon ushqimin të mbajë formën e tij, duke vepruar si ngjitës. Për shkak të kësaj vetie, gluteni shtohet në shumë ushqime të tjera, për të përmirësuar strukturën, për t’u trashur, për t’u stabilizuar. Pra, përveç makaronave dhe brumërave, gluteni është pjesë përbërëse dhe mund të gjendet në shumë produkte të tjera ushqimore si birra, lëngje, ketchup, produkte mishi, akullore, ëmbëlsira, kozmetikë për lëkurë dhe flokë, ilaçe etj. Për shkak të pranisë së tij në të gjitha produktet, gluteni është bërë një temë me interes dhe kërkim të konsiderueshëm vitet e fundit, për arsye të ndryshme mjekësore dhe jo mjekësore, dhe interesi ka çuar në një sasi të madhe literaturë dhe informacione që herë pas here janë konfuze dhe mashtruese. . Ky përmbledhje kategorizon sëmundjet dhe kushtet e lidhura me glutenin bazuar në fakte dhe studime të konfirmuara mjekësore.
Sëmundja celiac, intoleranca ndaj glutenit dhe alergjia ndaj glutenit janë gjendje të trupit që preken drejtpërdrejt nga gluteni dhe trajtimi primar i të cilave është shmangia e glutenit. Edhe pse të ngjashme në simptoma, ka një ndryshim midis secilës prej këtyre kushteve specifike.

Çfarë është sëmundja celiake?
Sëmundja celiac është një sëmundje autoimune e lindur gastrointestinale e karakterizuar nga ndjeshmëria ndaj ushqimeve që përmbajnë gluten. Nëse gluteni gëlltitet me ushqim, qoftë edhe në sasi minimale, sistemi imunitar i trupit ka një reagim të fortë ndaj glutenit. Me kalimin e kohës, proceset inflamatore shkaktojnë dëmtim të vileve të zorrës së hollë, mukoza e zorrëve bëhet e sheshtë, funksioni i zorrëve dëmtohet dhe përthithja e lëndëve ushqyese përmes ushqimit zvogëlohet ose paaftë. Ushqimi thjesht nuk qëndron në organizëm, kështu që ekskretohet përmes jashtëqitjeve të lëngshme dhe të bollshme, gjë që e ndërlikon më tej procesin e resorbimit të lëndëve ushqyese.

Simptomat: Shenjat dhe simptomat e sëmundjes celiac mund të ndryshojnë shumë tek fëmijët dhe të rriturit. Shenjat dhe simptomat e tretjes tek të rriturit përfshijnë diarre, lodhje, humbje peshe, fryrje dhe gazra, dhimbje barku, nauze dhe të vjella, kapsllëk. Megjithatë, më shumë se gjysma e të rriturve me sëmundje celiac kanë shenja dhe simptoma që nuk lidhen me sistemin tretës, duke përfshirë aneminë, osteoporozën, dhimbje koke, ndryshime dermatologjike, dhimbje të kyçeve dhe muskujve, ndryshime neurologjike duke përfshirë mjegullën e trurit, mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash në këmbë dhe duar. , deri te ankthi dhe depresioni.


Çfarë është intoleranca ushqimore?
Ndjeshmëria ndaj glutenit jo-celiake, e njohur zakonisht si intolerancë ndaj glutenit, është zakonisht një reagim i vonuar i trupit ndaj glutenit, i cili nuk është në natyrë autoimune si në sëmundjen celiac, as imunoglobulina E (IgE) nuk përfshihet në alergji, dmth është një reagim. që është krejtësisht i ndryshëm nga një reaksion alergjik. Është një shkallë e ulët e reaksionit inflamator kronik të vazhdueshëm (që zgjat) që zgjat për aq kohë sa gëlltitet gluteni.
Simptomat e intolerancës ndaj glutenit dhe sëmundjes celiac janë shumë të ngjashme. Megjithëse të dyja kushtet bëjnë që trupi të përgjigjet negativisht ndaj glutenit, të dy llojet e përgjigjeve ndryshojnë në intensitetin, kohëzgjatjen dhe efektet që kanë në trup.
Te personat me intolerancë, marrja e glutenit shkakton fryrje afatshkurtër dhe dhimbje barku dhe zakonisht nuk shkakton dëmtime afatgjata në organizëm, pra nuk ka dëmtime në vilet e zorrëve dhe në indin e zorrës së hollë.
Simptomat e intolerancës janë shumë të ndryshueshme. Këto përfshijnë fryrje, dhimbje barku dhe diarre, simptoma që imitojnë sindromën e zorrës së irrituar. Manifestime të tjera të zorrëve përfshijnë nauze, refluks acidi, kapsllëk. Individët mund të kenë simptoma jo të zorrëve si keqtrajtim të përgjithshëm, lodhje, dhimbje koke, shikim të paqartë, mpirje, dhimbje kyçesh ose ndryshime kronike të lëkurës. Një person mund të ketë një ose më shumë simptoma.
Simptomat klinike të intolerancës ndaj glutenit dhe sëmundjes celiac mbivendosen, duke e bërë të vështirë dallimin midis dy gjendjeve vetëm në bazë të simptomave.

Alergji ndaj glutenit
Alergjia ndaj glutenit është një reagim specifik imunitar i trupit ndaj glutenit, në të cilin një lloj i caktuar i qelizave të bardha të gjakut, i quajtur qeliza B, prodhon antitrupa të imunoglobulinës E (IgE) për të sulmuar molekulat e glutenit. Në të njëjtën kohë, indet lokale në trup dërgojnë lajmëtarë kimikë natyralë për të paralajmëruar pjesën tjetër të trupit se ka një problem. Ky reagim ndodh shumë shpejt (brenda minutash deri në disa orë) dhe mund të përfshijë një sërë simptomash duke filluar nga të përzierat, dhimbjet e barkut, kruajtjet, ënjtjet e buzëve dhe gjuhës, deri te problemet e frymëmarrjes ose anafilaksia (një reaksion kërcënues për jetën). Simptomat e një alergjie ndaj glutenit mund të jenë shumë të ngjashme me ato të një personi intolerant dhe mund të mos dallohen gjithmonë qartë, por ka dallime: alergjitë zakonisht janë akute (2 orë ose më pak), ndërsa intoleranca është më e ngadalshme – me vonesë dhe fillimi i pa njohur i problemeve (deri në 72 orë), alergjitë mund të shkaktohen edhe nga prania e gjurmëve të alergeneve, ndërsa sasia e ushqimit është e rëndësishme në intolerancë.


Diagnoza
Për shkak të ngjashmërisë në simptoma, është shumë e vështirë të bëhet një diferencim i qartë midis këtyre 3 gjendjeve dhe të bëhet një diagnozë e saktë, duke qenë se këto simptoma mbivendosen me sëmundje dhe gjendje të tjera. Prandaj, është e nevojshme të konsultoheni me mjekun, i cili në përputhje me manifestimin klinik dhe historinë mjekësore të pacientit, do të rekomandojë kryerjen e analizave laboratorike përkatëse. Është veçanërisht e rëndësishme që testet laboratorike të përdorura të jenë të besueshme, të certifikuara dhe nga një prodhues i dëshmuar, siç janë testet e kryera në Laboratorin Avicena, të cilat mund të përcaktojnë shpejt dhe lehtë shkakun e simptomave, dmth., bëjnë një diferencim të qartë midis intolerancës. alergji ndaj glutenit dhe sëmundje celiac.
Testi i intolerancës ushqimore i kryer në Laboratorin Avicenna është nga prodhuesi i dëshmuar gjerman R-Biopharm dhe është i organizuar në formën e një paneli, i cili përveç glutenit përcakton edhe intolerancën e mundshme të 90 llojeve ushqimore apo përbërësve ushqimorë shtesë.
Funksionon vetëm me një gjakmarrje dhe rezultatet janë gati në të njëjtën ditë. Më shumë …
Laboratori Avicenna prodhon gjithashtu teste sasiore gjaku më të fundit, unike në treg me një kurbë standarde të kalibruar sipas standardit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë “2nd WHO IRP 75/502 për IgE humane”.
Testet organizohen në formë panelesh (ushqyese, pediatrike, inhalatore, të kombinuara dhe të përshtatura enkas për zonën tonë) dhe përfshijnë 20 alergjenë individualë, përfshirë glutenin. Ato bëhen përmes gjakut dhe rezultatet janë gati në vetëm pak orë. Më shumë …
Mjekimi
Trajtimi për sëmundjen celiac dhe alergjinë ndaj glutenit është respektimi i një diete strikte pa gluten. Edhe sasia më e vogël e gjurmëve të glutenit mund të shkaktojë një reagim serioz në trup.
Në intolerancën ndaj glutenit, shkalla në të cilën gluteni duhet të eliminohet nga mënyra e jetesës varet nga ashpërsia e simptomave dhe niveli i tolerancës së individit.

Testi molekular për sëmundjen celiac
Testi PCR në kohë reale për të përcaktuar predispozitën gjenetike për zhvillimin e sëmundjes celiac (enteropatia gluten)
Sëmundja celiac është një sëmundje autoimune (e quajtur edhe enteropatia), e cila karakterizohet nga intoleranca ndaj glutenit. Përkufizohet gjithashtu si një sëmundje multifaktoriale me një komponent të fortë gjenetik1. Ndjeshmëria gjenetike ndaj sëmundjes celiac përfshin praninë e heterodimerëve HLA-DQ2 / HLA-DQ8, të cilët luajnë një rol kyç në patogjenezën e sëmundjes, në aktivizimin e përgjigjes imune. Në 90-95% të pacientëve me sëmundje celiake ka shprehje të heterodimerit HLA-DQA1 * 05 / DQB1 * 022.
Një test molekular shumë i ndjeshëm për predispozicion gjenetik ndaj sëmundjes celiac është i disponueshëm në Laboratorin Avicena me anë të analizës së ADN-së të izoluar nga gjaku i një pacienti.
Testi bazohet në teknologjinë RT PCR për identifikimin e shpejtë dhe të saktë të aleleve HLA të klasës II – specifike për sëmundjen celiac.
Ndjeshmëria gjenetike ndaj sëmundjes celiac përfshin praninë e heterodimerëve HLA-DQ2 / HLA-DQ8, të cilët luajnë një rol kyç në patogjenezën e sëmundjes përmes aftësisë së tyre për të paraqitur antigjen dhe për të aktivizuar përgjigjen imune.
Një test diagnostik që ndihmon në diagnostikimin e sëmundjes celiac.
Ky test është veçanërisht i rëndësishëm në rastet kur ka mospërputhje ndërmjet analizave serologjike të gjakut dhe/ose biopsisë së zorrëve.
Testimi gjenetik përdoret gjithashtu për të identifikuar njerëzit e predispozuar për sëmundje celiac, veçanërisht në grupet me rrezik të lartë, si p.sh. të afërmit e shkallës së parë të njerëzve me sëmundje celiac.
Pacientët me sëmundje të tjera autoimune (diabeti i tipit I, tiroiditi dhe skleroza e shumëfishtë) ose sëmundje gjenetike (sindroma Down, sindroma Turner ose sindroma Williams).
Njohja e gjenotipit HLA të klasës II tek ata në rrezik për sëmundjen celiac mund të përmirësojë strategjitë diagnostike, prognozën dhe ndjekjen klinike.