fbpx

I RI! Testi gjenetik për infertilitetin mashkullor

Të nderuar klientë, Kemi kënaqësinë të njoftojmë se po zgjerojmë portofolin tonë për një tjetër analizë laboratorike gjenetike molekulare për infertilitetin mashkullor.

Një test i ri i kryer në Laboratorin Avicena zbulon ndryshime-fshirje kromozomale të AZF (AZFa, AZFb, AZFc) në kromozomin Y të njeriut, duke përdorur metodën RT-PCR. Koha e prodhimit: 1 ditë pune. Mostra e kërkuar: gjak Çmimi: 4.500 denarë.

Pse është i rëndësishëm testimi gjenetik për infertilitetin mashkullor?
Steriliteti është një problem i zakonshëm mjekësor që prek 15% të njerëzve që përpiqen të mbeten shtatzënë. Në 30% deri në 50% të rasteve, burri është faktori kryesor në pamundësinë për të mbetur shtatzënë.
Zbulimi i shkaqeve gjenetike të infertilitetit mashkullor lejon diagnozën e infertilitetit në çiftet që përpiqen të krijojnë familje, si dhe dhënien e rekomandimeve për hapat e mëtejshëm që duhen ndërmarrë (teknikat e inseminimit artificial dhe këshillimi i duhur gjenetik).
Spermatogjeneza është një proces thelbësor që rregullohet nga shumë gjene specifike të vendosura në kromozomin Y. Shumica e këtyre gjeneve ndodhen në një rajon specifik të njohur si rajoni i faktorit azoospermi (AZF) të krahut të gjatë të kromozomit Y njerëzor. Mikrodelecionet e AZF njihen si anomalitë strukturore kromozomale më të zakonshme dhe janë shkaku kryesor i infertilitetit mashkullor.
Ndryshimet në këtë rajon janë të lidhura me anomalitë në prodhimin e spermës, dhe rrjedhimisht me infertilitet. Mikrodelecionet e AZF janë një nga shkaqet kryesore të azoospermisë (mungesë e plotë e spermës në ejakulat) dhe oligozoospermisë së rëndë (më pak se 5 milionë spermatozoide në ejakulat tek meshkujt).