fbpx

Test gjenetik i ri, i zgjeruar për detektimin e trombozës

Ju informojmë se në Laboratorin Avicena është i disponueshëm panel i ri gjenetik i përmirësuar dhe i zgjeruar për detektimin e trombozës së 12 polimorfizmave të gjeneve për:

– Factor II;

– Factor V;

– Factor VII;

– Factor XIII ;  

– FGB; 

– ITGA2; 

– ITGB3;

– PAI-1;

– MTR;

– MTRR; 

– MTHFR:677 C/T, 

– MTHFR:1298 А/C

Trombofilia paraqet gjendje të tendencës së zmadhuar për formimin e trombeve patologjike në enët e gjakut, kryesisht si pasojë i interaksionit të më shumë faktorëve predispozues të trashëguar dhe / ose të fituara .

Tendenca për zhvillimin e sëmundjeve trombotike zmadhohet në mënyrë të konsiderueshme kur faktorët trashëgues janë të kombinuar me faktorë të jashtëm, siç janë: rritja e moshës, gjinia mashkullore, trashësia, intervenimi kirurgjikal, trauma, hospitalizimi, sëmundja malinje, moslëvizja për një kohë zë zgjatur gjatë udhëtimit, përdorimi i kontraceptivëve oralë, terapia me estrogjen etj.

Personat me mutacion në ndonjë nga gjenet e përmendura kanë shanse më të mëdha që të zhvillojnë trombozë të thellë venoze ose emboli pulmonare, ose bllokimin e cilës do enë të gjakut në organizëm. Polimorfizma të këtyre gjeneve janë faktorë rreziku për gjendje dhe sëmundje nga më të ndryshmet, si sëmundje zemre dhe infarkt në moshën më të re, goditje në tru, pre-eklampsi tek gra shtatzëna etj.

Trombofilitë janë gjithashtu të lidhura me rrezikun e zmadhuar për abort spontan. Gratë që kanë lloj të tillë mutacioni kanë 2 – 3 herë rrezik më të madh për aborte spontane përsëritëse.

COVID-19

Edhe pse nuk është e pazakontë që infeksionet ta zmadhojnë rrezikun për mpiksje, COVID-19 është i lidhur me një vëllim të paparë të çrregullimeve të lidhura me mpiksjen e gjakut tek pacientët e sëmurë.  Pacientët me COVID-19 përballen me anormalitete serioze, dhe ndonjëherë edhe fatale të mpiksjes së gjakut.

Studimet tregojnë se tek rreth 25% – madje edhe deri në 70% – të pacientë të sëmurë kritikë është vërtetuar tromboembolizëm venoz ose emboli e mushkërive.

Personat me mutacion të ndonjë nga faktorëve mund të kenë prirje të zmadhuar ndaj episodeve trombotike, veçanërisht tek sëmundje që e afektojnë sistemin e koagulimit, si virusi SARS-CoV-2 (COVID-19). Prandaj e një rëndësie kyçe është diagnostikimi në kohë dhe diagnostikimi preciz.

Mostra e nevojshme: gjak i plotë

Metoda: Real-Time PCR

Çmimi i testit: 2.900,00 den.

Pa prenotim të terminit në të gjithë laboratorët tanë