fbpx

Витамин Б12 активна формa (Holotranscobalamin)

Витамин Б12 активна формa (Holotranscobalamin)

цена 1890

За тестот:

Тест со кој се одредува нивото на витамин Б12 во организмот како помош при проценка на нутритивен статус кај посебни групи на пациенти, за дијагноза и мониторинг на пернициозна и макроцитна мегалобластна анемија, невропатија, автоимуни заболувања што влијаат на апсорпцијата на вит.Б12, како и за следење на ефикасност на третман  при дефициенција на витамин Б12.

Примерок:

Венска или капиларна крв.

Подготовка пред земање примерок:

За повеќето лабораториски испитувања на крвта неопходна е припрема која подразбира земање на примерок ( на празен стомак ) наутро, 12 часа од последниот оброк. Ова е
неопходно затоа што консумацијата на храна во периодот пред земањето крв доведува до пораст на концентрацијата на глукоза, холестерол, липиди, протеини, железо и други
метаболити.
За да се добијат веродостојни резултати, во договор со лекарот, вадењето крв треба да се прави после прекин со терапијата и wash out периодот ( времето неопходно целиот
лек да се исфрли од организмот и реално се одредат нови базални вредности ). Ова особено се однесува на терапија со железо, витамински препарати, хормонска терапија и др.

Што означуваат намалени вредности на витамин Б12:

  • Атрофичен гастритис;
  • Пернициозна анемија (проблем со апсорпција на вит.Б12 од ГИТ);
  • Оперативни зафати при кои се отстранува дел од желудникот или тенкото црево, вклучувајќи зафати за намалување на телесна тежина;
  • Заболувања на тенко црево, како Кронова болест, целијакија, зголемено присуство на бактерии и паразити(тении) во цревата;
  • Прекумерна консумација на алкохол;
  • Нарушувања на имунолошкиот систем, како Гравесова болест или лупус;
  • Долготрајна употреба на антациди и H2 инхибитори на протонска пумпа (желудочната киселина го помага разложувањето на анималните протеини кои содржат вит.Б12);
  • Вегетеријанци и вегани;