fbpx

Објавено на: 13.03.2023

HPV ТЕСТ (Human papillomavirus)

Последни промени: 15.03.2023

ШТО ПРЕТСТАВУВА HPV? HPV е име на група на вируси. Постојат околу 40 типови на HPV ( Human papillomavirus) кои се сексуално – преносливи, кои...

Објавено на: 27.02.2023

Уринaрни инфекции

Последни промени: 27.02.2023

Уринарниот тракт претставува телесен филтер за исфрлање на вишокот течности. Поради самата анатомија на овој систем, жените се особено подложни на бактерии кои можат да го...

Објавено на: 10.02.2023

Гестациски дијабет и тест на оптеретување со гликоза (oGTT) кај бремени жени

Последни промени: 10.02.2023

Што е гестациски дијабет? Гестациски дијабет (или труднички дијабет) претставува посебен тип на дијабет кој се  манифестира со покачено ниво на гликоза во крвта и за...

Објавено на: 03.02.2023

#WorldCancerDay

Последни промени: 03.02.2023

🌏Секој 4-ти февруари, се обележува како светскиот ден на ракот, за да се поттикне поголема свесност за раната превенција, дијагностицирање и лекување, со цел намалување...

Објавено на: 27.01.2023

Д-р Мартин Ивановски: Значењето за TRAB (TSI) антителата на тироидната жлезда

Последни промени: 27.01.2023

Аврот на текстот: Д-р Мартин Ивановски, специјалист по медицинска биохемија во Авицена Лабораторија Тироидните анатитела се проверуваат за да помогнат во одредување дијагноза, следење автоимуни...

Објавено на: 23.01.2023

Цистична фиброза: генетско тестирање за рана детекција, симптоми и третман

Последни промени: 23.01.2023

Цистичната фиброза е прогресивна, наследна и често, животозагрозувачка болест која предизвикува сериозно оштетување на органите на респираторниот и дигестивниот систем. Се проценува дека повеќе од...

Објавено на: 06.12.2022

СЕЗОНА НА РЕСПИРАТОРНИ ИНФЕКЦИИ – Симптоми, преносливост и лабораториска детекција

Последни промени: 06.12.2022

Респираторните инфекции се најчестата причина заради која пациентите се јавуваат кај својот матичен лекар. Иако овие инфекции, се јавуваат во текот на целата година, есенско-зимскиот...

Објавено на: 05.12.2022

Често поставувани прашања за PreSENTIA

Последни промени: 05.12.2022

Како дел од нашето ново портфолио ги воведовме генетските панели PreSENTIA, за детекција на мутации кои предизвикуваат наследни видови рак на дојка, јајници и рак на матка. Тестотвите претставуваат револуционерно решение за предвидување ризик од рак, како и помагаат на оние пациенти кои веќе се дијагностицирани со болеста, да ја дознаат причината за појава на ваквата состојба.

Објавено на: 23.11.2022

Женско репродуктивно здравје

Последни промени: 23.11.2022

Авицена Лабораторија ви овозможува да ги направите сите анализи на едно место! Напредокот на науката доведе до развој на широка палета на лабораториски анализи, за...

Објавено на: 14.11.2022

Квиз: Колку добро сте запознаени со дијабетесот!

Последни промени: 23.11.2022

По повод светскиот ден на дијабетесот 14 ноември, креиравме квиз со кој ќе можете да го проверите вашето знаење за болеста!