fbpx

Политика за приватност и заштита на личните податоци

Политика за користење колачиња

Во оваа Политика за користење колачиња даваме кратко објаснување за тоа што претставуваат колачињата, кои видови колачиња ги користиме, целта поради која користиме колачиња, информациите што ги собираме преку колачињата, колку време ги чуваме податоците собрани преку колачињата и како може да ги контролирате поставките за колачиња.

 

Што претставуваат колачиња?

Колачиња („cookies“) се мали текстуални датотеки што се зачувуваат на вашиот компјутер или мобилниот телефон од страна на веб-страниците што ги посетувате и не се користат со цел ваша идентификација.

 

Дали постои можност да се исклучат/контролираат колачињата?

Прифаќањето на горенаведените колачиња не е задолжително за користењето на веб-страницата, но тие овозможуваат подобро корисничко искуство.

Може да ги избришете или да ги блокирате, но во тој случај, можно е одредени функционалности на веб-страницата да не функционираат правилно.

 

Какви колачиња користиме, за која цел и во кое времетраење?

Колачињата што ги користиме на нашата веб-страница се детално опишани подолу:

 1. Потребни колачиња

Секогаш се вклучени

Потребните колачиња се апсолутно потребни за соодветно функционирање на веб-страницата. Овие колачиња ги овозможуваат основните функционалности и безбедносни карактеристики на веб-страницата на анонимен начин.

Колаче Времетраење Опис
cookielawinfo-checkbox-advertisement                  1 година
Согласно плагинот за согласност за колачиња утврден со Општата регулатива за заштита на личните податоци, ова колаче се користи за зачувување на согласноста на корисникот за користење колачиња во категоријата „Реклами“.

cookielawinfo-checkbox-analytics

 

11 месеци

 

Ова колаче е утврдено согласно плагинот за согласност за колачиња утврден со Општата регулатива за заштита на личните податоци. Ова колаче се користи за зачувување на согласноста на корисникот за користење колачиња во категоријата „Аналитика“.

cookielawinfo-checkbox-functional

 

11 месеци

 

Ова колаче е утврдено согласно согласноста за колачиња утврдена со Општата регулатива за заштита на личните податоци за зачувување на согласноста на корисникот за користење колачиња во категоријата „Функционално“.

cookielawinfo-checkbox-necessary

 

11 месеци

 

Ова колаче е утврдено согласно плагинот за согласност за колачиња утврден со Општата регулатива за заштита на личните податоци. Ова колаче се користи за зачувување на согласноста на корисникот за користење колачиња во категоријата „Потребно“.

cookielawinfo-checkbox-others

 

11 месеци
 
Ова колаче е утврдено согласно плагинот за согласност за колачиња утврден со Општата регулатива за заштита на личните податоци. Ова колаче се користи за зачувување на согласноста на корисникот за користење колачиња во категоријата „Останато“.

cookielawinfo-checkbox-performance

 

11 месеци

 

Ова колаче е утврдено согласно плагинот за согласност за колачиња утврден со Општата регулатива за заштита на личните податоци. Ова колаче се користи за зачувување на согласноста на корисникот за користење колачиња во категоријата „Пеrформанси“.

viewed_cookie_policy

 

11 месеци

 

Ова колаче е утврдено согласно плагинот за согласност за колачиња утврден со Општата регулатива за заштита на личните податоци и се користи со цел да се зачува информацијата за тоа дали корисникот се согласил на користење колачиња. Ова колаче не зачувува лични податоци.

 

 

 1. Функционални колачиња

Функционалните колачиња имаат одредени функционални улоги, како што се споделување содржини од веб-страницата на социјалните медиуми, собирање повратни информации и останати надворешни функционалности.

Колаче Времетраење Опис

pll_language

 

1 година

 

Колачето „pll _language“ се користи од страна на „Polylang“ со цел зачувување на јазикот избран од корисникот при повторното пристапување на веб-страницата, како и за добивање информации во врска со јазикот кога не е достапен на друг начин.

 

 

 

 1. Перформансни колачиња

Перформансните колачиња се користат со цел да се разберат и да се анализираат клучните показатели за перформанси на веб-страницата што помага за постигнување подобро корисничко искуство за посетителите.

Перформансно колаче

__utma

2 години

Ова колаче се поставува од Google Analytics и се користи со цел да се направи дистинкција помеѓу корисниците и сесиите. Колачето се креира кога библиотеката JavaScript ги извршува своите команди и нема постојни колачиња __utma. Колачето се ажурира секојпат кога се праќаат податоци до Google Analytics.

__utmc               

Колаче за сесии

Колачето се поставува од страна на Google Analytics и се брише кога корисникот го затвора прелистувачот. Се користи со цел интероперабилност со urchin.js, а тоа, всушност, е постара верзија на Google Analytics и се користи заедно со колачето __utmb со цел утврдување нови сесии/посети.

__utmz               

6 месеци

Google Analytics го поставува ова колаче со цел чување на изворот на сообраќајот или кампањите од каде што посетителот пристапил на веб-страницата.

__utmt

10 минути

Google Analytics го поставува колачето со цел инхибирање на стапката на барање.

__utmb

30 минути

Google Analytics го поставува ова колаче со цел утврдување на новите сесии/посети. Колачето __utmb се креира кога библиотеката JavaScript ги извршува своите команди и нема постојни колачиња __utma. Колачето се ажурира секојпат кога се праќаат податоци до Google Analytics.

 

Функционални колачиња

__fb_chat_plugin

никогаш

Ова колаче се користи со цел следење на интеракцијата на корисникот со виџетот за разговори на Фејсбук.

messaging_plugin_https://avicenalab.com.mk/_148011668584053

никогаш

Ова колаче се користи од страна на Фејсбук за да се овозможат функционалностите на виџетот за разговори.

 1. Аналитички колачиња

Аналитичките колачиња се користат со цел да се разбере на кој начин посетителите стапуваат во интеракција со веб-страницата. Овие колачиња помагаат при собирањето информации за бројот на посетители, процентот на посетители што ја посетуваат веб-страницата, но кратко се задржуваат на неа, изворот на сообраќај итн.

СОГЛАСНОСТ

16 години 2 месеци 25 дена 14 часа и 15 минути

Јутјуб го поставува ова колаче преку видеа со вметнат код на Јутјуб и регистрира анонимни статистички податоци.

 

 1. Рекламни колачиња

Рекламните колачиња се користат со цел на посетителите да им се понудат релевантни реклами и маркетинг-кампањи. Овие колачиња ги следат посетителите во рамките на нивната посета на веб-страниците и собираат информации со цел да им се понудат персонализирани реклами.

Колаче Времетраење Опис

IDE

 

1 година и 24 дена

 

Колачињата „Google DoubleClick IDE“ се користат со цел зачувување информации за начинот на кој корисникот ја користи веб-страницата за да му се понудат релевантни реклами соодветни на профилот на корисникот.

test_cookie

 

15 минути
 
Колачето „test_cookie“ го поставува „doubleclick.net“ и се користи со цел да се утврди дали прелистувачот на корисникот поддржува користење колачиња.

VISITOR_INFO1_LIVE

 

5 месеци и 27 дена

 

Колаче поставено од страна на Јутјуб со цел мерење на пропусниот опсег, со што се утврдува дали корисникот ќе добие стар или нов интерфејс на плеерот.

YSC

 

YSC е колаче поставено од Јутјуб што се користи за следење на прегледите на видеа со вметнат код на страниците на Јутјуб. 
YSC е колаче поставено од Јутјуб што се користи за следење на прегледите на видеа со вметнат код на страниците на Јутјуб.

yt-remote-connected-devices

 

никогаш

 

Јутјуб го поставува ова колаче со цел зачувување на претпочитаните поставки за видеата на корисниците користејќи видеа со вметнат код на Јутјуб.
yt-remote-device-id

 

никогаш

 

Јутјуб го поставува ова колаче со цел зачувување на претпочитаните поставки за видеата на корисниците користејќи видеа со вметнат код на Јутјуб.

 

 1. Останати колачиња

Во категоријата останати некатегоризирани колачиња спаѓаат сите колачиња што се анализираат или што сè уште не се категоризирани во соодветна категорија.

 

Со оваа Политика на приватност на Ви доставуваме информации за обработката на лични податоци која ја вршиме кога ја посетувате нашата интернет страна, односно информации за контролорот, офицерот за заштита на личните податоци, субјектите на лични податоци, лични податоци кои ги обработуваме, начин на собирање на личните податоци, цел на обработката, период на чување на личните податоци, корисници на личните податоци, како и Вашите права по однос на личните податоци.

 1. Контролор

Контроллор на личните податоци кои ги обработуваме преку веб страницата е ПЗУ АВИЦЕНА ЛАБОРАТОРИЈА, со седиште на булевар 8ми Септември број.2 Скопје и ЕМБС:6049028.

 1. Офицер за заштита на лични податоци

Наш офицер за заштита на личните податоци е Маја Клифова, со e-mail адреса maja.klifova@avicenalab.com.mk која можете да ја контактирате доколку Ви е потребна информација за остварување/заштита на Вашите права од областа на личните податоци.

 1. Субјекти на лични податоци, лични податоци, начин на кој ги собираме личните податоци и цел на обработката

Лични податоци кои доброволно ни ги доставувате:

 • Податоци кои ги доставувате на нашата е-маил адреса доколку сакате да аплицирате за вработување:

– име и презиме;

– датум на раѓање;

– пол, адреса;

– населено место;,

– контакт телефон;

– e-mail адресa;

– лични податоци кои ни ги доставувате во Вашето CV;

 • Податоци кои ги доставувате во полето Контакт, доколку сакате да ни се обратите:

 – име и презиме;

– e-mail адреса;

– лични податоци содржани во Вашата порака.

 

Други податоци кои се собираат при Вашата посета на веб страницата

При Вашата посета на веб страницата може да се собираат и други податоци, како името на пребарувачот на интернет, типот на компјутерот, име на оперативниот систем, IP (интернет протокол) адреси и сл. Со собирањето на овие податоци не се врши Ваша идентификација. Воедно, може да собираме и одредени податоци со колачињата кои ги користиме, за што можете подетално да се информирате во Политиката за колачиња.

 1. Корисници на лични податоци

Обработката на лични податоци се извршува од страна на вработени во АВИЦЕНА ЛАБОРАТОРИЈА Скопје кои се соодветно обучени за заштита на лични податоци, при што Вашите лични податоци не ги доставуваме на користење на трети лица, освен доколку сме законски обврзни за истото по барање на надлежен орган.

 1. Период на чување на личните податоци

Податоците кои ни ги доставувате при пополнување на апликација за вработување ги чуваме во рок од една година, освен ако со Вас не е заснован работен однос.

Податоците кои ни ги доставувате преку полето Контакт или преку нашата е-маил адреса ги чуваме во зависност со содржината на пораката, согласно законот и нашите интерни акти.

 1. Ваши права во врска со обработка на лични податоци

Вашите права во однос на обработката на лични податоци се следните:

 • право да бидете информирани за обработката на личните податоци;
 • право на пристап до личните податоци;
 • право на исправка и бришење на личните податоци;
 • право на ограничување на обработката на личните податоци;
 • право на приговор;
 • право на поднесување на барање до АЗЛП согласно член 97 од Законот за заштита на личните податоци.
 1. Повлекување на согласност

Имате право во секој момент да ја повлечете согласноста за обработка на личните податоци кои ги обработувме по тој основ преку соодветно обраќање до нашиот офицер за заштита на личните податоци.

Повлекување на согласноста не влијае на законитоста на обработката која била заснована на согласноста пред истата да биде повлечена.

 1. Промена на Политиката за приватност

Политиката за приватност може да се измени/дополни кои ќе имаат важност од денот на нивно објавување.

 

Заштитата на личните податоци ПЗУ АВИЦЕНА ЛАБОРАТОРИЈА ја обезбедува за своите пациенти, соработници, вработените и сите други субјекти (физички лица на кои се однесуваат обработените податоци), чии лични податоци по било кој основ (согласност, договор и др.) на било кој начин се обработуваат во ПЗУ АВИЦЕНА ЛАБОРАТОРИЈА.

Одредени изрази кои се употребени во оваа Политика, а се поврзани со заштитата на личните податоци, го имаат истото значење како изразите кои се пропишани со Законот за
заштита на личните податоци („Службен весник на Република Македонија“ бр. 7/2005, 103/2008, 124/2008, 124/2010, 135/2011, 43/2014, 153/2015 и 99/2016).

Личните податоци во ПЗУ АВИЦЕНА ЛАБОРАТОРИЈА се обработуваат исклучиво во согласност со моментално важечките законски и подзаконски прописи од областа на
заштитата на личните податоци, како и законската и подзаконската регулатива од областа на здравствената заштита и уредување на работата на здравствените установи.

Заштитата на личните податоци се гарантира на секое физичко лице без дискриминација заснована врз неговата националност, раса, боја на кожата, верски уверувања, етничка припадност, пол, јазик, политички или други верувања, материјална положба, потекло по раѓање, образование, социјално потекло, државјанство, место или вид на престој, сексуална определба или кои било други лични карактеристики.

Личните податоци се собираат, употребуваат и чуваат за конкретни, јасни и со закон утврдени цели и се обработуваат на начин што е во согласност со тие цели. Личните податоци на субјектите се чуваат во форма што овозможува идентификација на субјектот на лични податоци, не подолго од што е потребно да се исполнат целите поради кои податоците се собрани за натамошна обработка.

ПЗУ АВИЦЕНА ЛАБОРАТОРИЈА обезбедува целосна доверливост, интегритет и заштита на личните податоци на субјектите. Нашата Лабораторија ги превзема сите нужни организациски, административно, технички и физички мерки за заштита на личните податоци кои се обработуваат и истите во секое време ги штити од случајно или незаконско уништување, губење, преправање, неовластено откривање или пристап како и од било какви незаконски облици на обработка.

Личните податоци кои ПЗУ АВИЦЕНА ЛАБОРАТОРИЈА ги прибира ќе бидат соодветни, релевантни и не преобемни во однос на целите заради кои се собираат и обработуваат.

Сите вработени во ПЗУ АВИЦЕНА ЛАБОРАТОРИЈА се должни во согласност со законската и подзаконската регулатива, како и со внатрешните акти, да се грижат за
заштитата на личните податоци. Вработените во ПЗУ АВИЦЕНА ЛАБОРАТОРИЈА се должни да го пријават секој случај на повреда на заштитата на личните податоци до непосредните раководители.

АВИЦЕНА ЛАБОРАТОРИЈА нема да ги направи достапни личните податоци кои се обработуваат пред трета страна, освен во случај каде што тоа е законски пропишано, со цел да ги искористи своите права или да ги заштити своите интереси или да постапи по судски барања/наредби или барања/наредби од страна на други овластени со закон државни органи и институции или Дирекцијата за заштита на личните податоци.

Секој субјект на лични податоци има право да поднесе Барање за пристап и исправка на своите лични податоци кои ПЗУ АВИЦЕНА ЛАБОРАТОРИЈА ги обработува.

Личните податоци кои се прибираат преку web страната www.avicenalab.com.mk, ПЗУ АВИЦЕНА ЛАБОРАТОРИЈА ги обработува во согласност со одредбите утврдени погоре во оваа политика.

За било какви прашања што се однесуваат на заштитата на личните податоци, субјектите се овластени во секое време да не контактираат на lab@avicenalab.com.mk

Доколку има некои промени во нашата политика за заштита на личните податоци, тие ќе бидат соодветно инкорпорирани во овој документ и објавени на видно место за сите субјекти.