fbpx

НОВО! Фолна киселина и срцев биомаркер NT Pro-BNP

Почитувани клиенти,

Почнувајќи од денес нашето портфолио на лабораториски анализи е побогато за уште две нови анализи:

 1. Фолна киселина/Фолати

Фолната киселина е неопходна за правилно функционирање на мозокот и игра важна улога во менталното и емоционалното здравје. Помага во синтетизирање на ДНК и РНК, генетскиот материјал на нашите тела, и е особено важен за клеточната делба, кога клетките и ткивата рапидно растат, како на пример за време на детството, адолесценцијата и бременоста. Недоволното внесување на фолна киселина доведува до нарушена пролиферација на сите брзо делливи клетки (коскена срцевина, гастроинтестинален тракт, репродуктивен систем), но и до морфолошки промени кај некои клетки кои не се делат на нервниот систем. Покрај тоа, заедно со витамините Б6 и Б12, игра важна улога во конверзијата на аминокиселините, примарно намалување на нивото на хомоцистеин во крвта. Зголеменото ниво на хомоцистеин во крвта (хиперхомоцистеинемија) може да доведе до затнување на крвните садови, што е фактор на ризик за многу кардиоваскуларни заболувања (акутен коронарен синдром, периферна артериска болест и цереброваскуларни навреди), како и депресија и Алцхајмерова болест . Се покажа дека луѓето со покачени нивоа на хомоцистеин во крвта имаат 1,7 пати поголема шанса за коронарна артериска болест (што доведува до миокарден инфаркт) и 2,5 пати поголема шанса за мозочен удар во споредба со луѓето со нормално ниво на хомоцистеин.

Фолната киселина има многу функции во телото:

 • Тоа им помага на ткивата да растат и клетките да се делат и да функционираат правилно.
 • Во комбинација со витамин Б12 и витамин Ц, му помага на телото да се разгради, користи и создава нови протеини.
 • Има значајна улога во еритропоезата (создавање црвени крвни зрнца – помага во спречување на анемија, мегалобластна анемија).
 • Помага во производството на ДНК, градбениот материјал на човечкото тело, кој носи генетски информации.
 • Неопходен е во процесот на биосинтеза на невротрансмитерите во мозокот, па затоа неговиот недостаток и хиперхомоцистеинемија како резултат на недостаток на фолна киселина се поврзува со нарушувања на расположението, периферна невропатија, оштетување на когнитивните функции и деменција.
 • Имајќи ја предвид важната улога на фолната киселина во процесот на клеточната делба за време на процесот на диференцијација и раст на клетките на ембрионот и фетусот, нејзиниот недостаток кај мајката е поврзан со одредени негативни исходи од бременоста, како што е малата телесна тежина на новороденче, ризик од спонтан абортус, развој на вродени аномалии, дефект на невралната туба.

Според некои истражувања, фолната киселина може да игра улога во заштитата од рак на дебелото црево, дојката, грлото на матката, панкреасот и желудникот.

Време на издавање резултати: Истиот ден

Примерок: крв

Цена: 1200 денари

2. Срцев биомаркер NT pro-BNP

N-terminal pro b-type natriuretic peptide (NT-proBNP)

Вашиот доктор може да побара да направите NT-proBNP тест бидејќи е корисен за дијагностицирање на срцева слабост.

Во нормални услови, само мали нивоа на BNP и NT-proBNP се наоѓаат во крвотокот. Високите нивоа може да значат дека вашето срце не пумпа толку многу крв колку што му треба на вашето тело. Кога тоа ќе се случи, тоа е познато како срцева слабост, понекогаш наречена конгестивна срцева слабост.

Симптоми на срцева слабост:

 • Тешкотии со дишењето
 • Кашлање или отежнато дишење
 • Замор
 • Оток во стомакот, нозете и/или стапалата
 • Губење на апетит или гадење

Време на издавање резултати: Истиот ден

Примерок: крв

Цена: 1500 денари