fbpx

НОВО! Молекуларна детекција на Borrelia burgdorferi complex со real-time PCR

Крлежите се инсекти кои за да преживеат им е потребна поволна температура и влажност. Најбројни се во пролет, лето и рана есен.

Крлежите може да се сретнат на ниска вегетација, во треви, на лисја, на гранки или на животни. Во нашата држава најраспространет е таканаречениот шумски крлеж кој најчесто во себе ја носи бактеријата Borrelia burgdorferi, бактерија која предизвикува Лајмска болест.

Лајмската болест е мултисистемско заболување кое има субакутен и хроничен тек, а го предизвикува бактеријата Borrelia burgdorferi, која ја пренесува крлежот со својот убод на домаќинот. Оваа болест првенствено ја зафаќа кожата, а потоа срцето, зглобовите и централниот нервен систем.

Лајмската болест се манифестира со појава на локален оток и црвенило на местото на убодот и во околината и тоа 3-32 дена по инцидентот. Локалното црвенило е топло и обично не е болно. Кај 50% од пациенетите идентични промени може да се јават и на други делови од телото, а кај 15% пациенти може да не се јават кожни промени. Освен промените на кожата, може да се јави и покачена температура, треска, малаксаност, главоболка и зголемување на регионалните лимфни јазли.

Авицена Лабораторија ви нуди комплетна проценка на вашата здравствена состојба. Покрај редовните испитувања на IgG+IgM антитела кон Borrelia burgdorferi, отсега е достапен и тест за молекуларна детекција на Borrelia burgdorferi sensu lato complex со real-time PCR преку крв, може да помогне кај пациенти кои се сомневаат на убод од крлеж.

Резултатите се издаваат за 1 ден.

Цена: 1950 денари

Примерок: Крв