fbpx

Dita Botërore e Kancerit – Cili është roli i analizave laboratorike në sëmundjet malinje?

Dita Botërore e Kancerit, që festohet çdo 4 shkurt, është një nismë globale e udhëhequr nga Unioni për Kontrollin Ndërkombëtar të Kancerit (UICC). Duke rritur ndërgjegjësimin botëror, duke përmirësuar arsimin dhe duke katalizuar veprimet personale, kolektive dhe qeveritare, ne të gjithë punojmë së bashku për të ndërtuar një botë ku miliona vdekje nga kanceri shpëtohen dhe qasja në trajtimin dhe kujdesin për shpëtimin e jetës është e barabartë për të gjithë. – pa marrë parasysh kush jeni apo ku jetoni.
Kështu, tema e Ditës Botërore të Kancerit të këtij viti, Mbyllni Hendekun e Kujdesit, është thjesht për të rritur ndërgjegjësimin për këtë hendek të pabarazisë që prek pothuajse të gjithë, në vendet me të ardhura të larta, të ulëta dhe të mesme, dhe që kushton jetë.
Aktualisht ka 19.3 milionë raste të reja me kancer në një vit në mbarë botën. Megjithatë, 30-50% e të gjithë kancereve mund të parandalohen. Zvogëloni rrezikun e kancerit me zakone të shëndetshme të jetesës, ekzaminim të rregullt, zbulim të hershëm dhe trajtim në kohë.

Parandalimi më i mirë janë kontrollet e rregullta, kontrollet e rregullta dhe vizita/konsulta me mjekun.
Mjeku juaj mund t’ju rekomandojë që të bëni disa lloje të analizave të gjakut për të marrë një pamje më të qartë të asaj që po ndodh në trupin tuaj. Markuesit e tumorit janë substanca (proteina, enzima, hormone etj.) që sekretohen në trup si rezultat i përgjigjes së tij në prani të një dukurie beninje ose malinje. Matja dhe identifikimi i tyre është i dobishëm për të ndihmuar në diagnostikimin, si dhe në monitorimin e ecurisë / ecurisë së sëmundjes dhe suksesit të terapisë.
Çfarë tregojnë vlerat e shënuesve të tumorit?

Në kimioterapinë, terapinë hormonale dhe me rrezatim, lëvizja e vlerave të markerëve në gjak mund të përdoret për të vlerësuar efektivitetin e terapisë. Nëse vlerat bien, kjo është një tregues se ka një përgjigje ndaj terapisë. Anasjelltas, nivelet e ngritura të shënuesve të tumorit gjatë ekzaminimit sugjerojnë një përsëritje të tumorit ose metastaza (dhe e bëjnë këtë deri në gjashtë muaj para ekzaminimit me rreze X ose ultratinguj), kështu që strategjia e trajtimit duhet të ndryshohet.
Ekzistojnë disa lloje të shënuesve të tumorit të disponueshëm në Laboratorin Avicena, në varësi të asaj se cila pjesë e trupit duhet të ekzaminohet:

AFP (Alfa – Fetoproteina)
Nivelet e alfa-fetoproteinës në serum shërbejnë si shënues për karcinomën hepatocelulare dhe tumorin metastatik të mëlçisë. Përveç kësaj, ky shënues përdoret për të vlerësuar rrezikun e defekteve të fetusit (p.sh. defekte të tubit nervor)

(CA 15-3) (“antigjeni i kancerit” – antigjeni i kancerit 15-3)
Ky marker ka një rëndësi të madhe në kontrollin e ecurisë së sëmundjes te pacientët me neoplazi malinje të gjirit. Lartësia e vlerave të shënuesit varet kryesisht nga aktiviteti i sëmundjes dhe mund të përdoret për qëllime diferenciale-diagnostike në sëmundjet e gjirit të grave. Përcaktimi i përbashkët i SA 15-3 dhe SEA zbulon metastazën e kancerit të gjirit me 80% siguri.

(CA 19 – 9)
Ky shënues është i rëndësishëm kryesisht në tumoret e pankreasit dhe kanaleve biliare. Tumoret që shpesh mund të japin vlera të larta të SA 19-9 janë: tumoret malinje të pankreasit, kanceri i kanalit biliar, kanceri i stomakut dhe i zorrës së trashë.

CA 125
CA 125 është kryesisht i rëndësishëm si një shënues tumoral për zbulimin e neoplazmave malinje të vezoreve. Sëmundje të tjera që mund të japin nivele të larta të SA 125 janë: cirroza e mëlçisë, pankreatiti akut (inflamacion i pankreasit), kolecistiti akut (inflamacion i fshikëzës së tëmthit) dhe sëmundje të tjera beninje gjinekologjike ose inflamacion.

HE-4 (proteina e epididymis njerëzore 4) dhe NE-4 + SA-125 (ROMA INDEX)
HE-4 (human epididymis protein 4) është një biomarker në serum, përqendrimi i të cilit është rritur ndjeshëm në pacientët me kancer epitelial ovarian dhe ka një ndjeshmëri dhe specifikë më të lartë se markeri SA-125. Përdoret si një ndihmë në diagnostikimin, si dhe monitorimin e përgjigjes ndaj terapisë në pacientët me kancer ovarian. Kur kombinohet me shënuesin SA-125, ndjeshmëria dhe specifika e vetë shënuesit SA-125 rritet shumë.
Kombinimi i NE-4 + SA-125 (ROMA INDEX) është një mjet i ri për diagnozën diferenciale në përcaktimin nëse masa e tumorit në legen është beninje ose malinje si në gratë në premenopauzë ashtu edhe në postmenopauzë dhe ofron shtresim të rrezikut dhe drejtim për trajtim të mëtejshëm.

CA 72-4
Marker tumoral për adenokarcinoma të shumta, duke përfshirë kancerin e stomakut. Vlerat e këtij markeri në serum përkojnë me stadin e sëmundjes. Sa më i avancuar të jetë faza e sëmundjes, aq më të larta janë vlerat serike të CA 72-4.

S 100 proteina
S – 100 ka vlerë prognostike dhe vlerë diagnostike në pacientët me melanoma malinje.

SEA (antigjen karcino-embrional; antigjen karcino-embrional)
Marker tumoral jospecifik që përcaktohet në kombinim me shënues tumoralë specifikë për monitorim dhe prognozë në pacientët me lloje të ndryshme kanceri, si kanceri kolorektal. Përcaktimi i vlerave të SEA luan një rol të rëndësishëm në kancerin e zorrës së trashë, ku lartësia e vlerave varet drejtpërdrejt nga stadi i tumorit.

PAP (fosfataza e acidit prostatik) dhe PSA (antigjen specifik i prostatës)
Pap testet, së bashku me PSA, janë shënues për monitorimin e pacientëve me kancer të prostatës. Për zbulimin e hershëm të kancerit të prostatës, përveç ekzaminimit klinik, është i rëndësishëm përcaktimi i markerëve që do të vërtetojnë ekzistencën e sëmundjes. PSA totale, fosfataza acide dhe PAP (acid fosfataza prostatike) janë shënuesit më të rëndësishëm për zbulimin e hershëm të kancerit të prostatës, në kombinim me ekzaminimin mjekësor dhe provat e tjera klinike.

Çfarë nënkuptojnë rezultatet?
Rezultatet e testit duhet të interpretohen me kujdes pasi disa faktorë mund të ndikojnë në rezultatet e testit.
Përveç kësaj, mbani në mend se kushtet jo kanceroze ndonjëherë mund të shkaktojnë rezultate jonormale të testit.
Mjeku juaj duhet të rishikojë rezultatet e testit tuaj dhe t’ju japë udhëzime për testim dhe/ose trajtim të mëtejshëm.

Masat parandaluese

  • Pirja e duhanit është një shkaktar i vërtetuar i kancerit. Prandaj, kjo është një arsye që mund të ndikohet lehtësisht
    – Konsumimi i alkoolit gjithashtu mund të parandalohet
  • Pesha dhe obeziteti – një nga mënyrat më të mira për të reduktuar rrezikun e kancerit, pas lënies së duhanit, është mbajtja e një peshe të shëndetshme.
  • Inaktiviteti fizik – të qenit joaktiv rrit rrezikun e një sërë kanceresh
  • dieta – nga të gjitha gjërat në stilin tonë të jetesës që lidhen me kancerin, dieta jonë është ndoshta më e përfolura. Një dietë e ekuilibruar e pasur me fibra, fruta dhe perime dhe nivele të ulëta të mishit të kuq dhe të përpunuar, yndyrave të ngopura dhe kripës mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit.
  • Rrezatimi UV nga dielli dhe solariumet – megjithëse na duhet një sasi e vogël UV për të prodhuar vitaminë D, sasitë e tepërta mund të shkaktojnë kancer të lëkurës
  • Infeksionet – Edhe pse njerëzit nuk mund të marrin kancer nga njëri-tjetri, disa lloje kanceri shkaktohen nga infeksionet me viruse dhe baktere. Prandaj, është e rëndësishme të kujdeseni për seksin e mbrojtur që mund të parandalojë transmetimin e hepatitit B dhe C, i cili mund të çojë në kancer të mëlçisë; dhe HPV, i cili shkakton disa lloje kanceri, duke përfshirë pothuajse të gjitha rastet e kancerit të qafës së mitrës.