RISI! TEST GJENETIK PËR INTOLERANCË NDAJ FRUKTOZËS

Në Laboratorin Avicena është i disponueshëm test molekular shumë i ndjeshëm për detektimin e intolerancës gjenetike ndaj fruktozës. Testi kryhen detektimin e mutacioneve të gjeneve, përgjegjëse për deficitin e enzimës Aldolazë B, që merr pjesë në metabolizimin e fruktozës, saharozës dhe sorbitolit.

Mostra e nevojshme: gjak i plotë

Çmimi i testit: 3000 денари

INTOLERANCË NDAJ FRUKTOZËS

Fruktoza është sheqer që në mënyrë natyrore gjendet në fruta, në lëngjet e frutave, në mjaltë dhe në perime të caktuara, dhe është komponent themelor edhe i sheqerit të thjeshtë të bardhë kristalor.

Intoleranca e trashëguar ndaj fruktozës është çrregullim gjenetik, ku mungojnë proteinat ose enzimat e nevojshme (aldolaza B) të rëndësishme për shpërbërjen e fruktozës.

Ekziston edhe intolerancë ndaj fruktozës, e njohur si keqabsorbim i fruktozës. Kjo gjendje nuk është e shkaktuar nga mungesa e enzimave. Qelizat në zorrët thjesht nuk mund ta shpërbëjnë fruktozën në ushqimin që konsumohet.

Teprica nga fruktoza e akumuluar dhe e pa shpërbërë, fermenton në pjesën e poshtme të zorrës së trashë që manifestohet me fryrje, nauze, dhimbje në stomak, rritja e fruktozës në urinë dhe në gjak, simptoma të ngjashme me zorrët nervoze etj.

Personat me intolerancë ndaj fruktozës duhet ta kufizojnë konsumin e ushqimit me përmbajtje të lartë të fruktozës. Më shumë informacione për intolerancën ndaj fruktozës mund ta lexoni në postin tonë blog.

LOKACIONI 1 - Skopje

Bul. 8-të Shtatori nr.2, lok.2 1000 Shkup
+389 2 3179 001
lab@avicenalab.com.mk
E hënë-E premte: 07:00-19:30 | E shtunë: 07:00-14:00 (07:00-19:00 test për Covid-19) | E dielë: 08.00 - 13.00 (test për Covid-19)

LOKACIONI 2 - Skopje

Bul.Jane Sandanski nr.48, 1000 Shkup
+389 2 2477 345
lab2@avicenalab.com.mk
E hënë – E premte: 07:00 - 14:00 | E shtunë: 08:00 - 14:00

LOKACIONI 3 - Tetovë

rr. Bllagoja Toska nr.222,1200 Tetovë
+389 44 355 550; +389 44 355 551
labtetovo@avicenalab.com.mk
E hënë – E premte: 07:00 - 14:00 | E shtunë: 07:30 - 14:00