fbpx

CHLAMYDIA TRACHOMATIS

Infeksioni me klamidia është i shkaktuar nga bakteri patogjen Chlamydia trachomatis, që shkakton infeksione të traktit urogjenital, sytë dhe kyçet tek të moshuarit, si edhe infeksione tek foshnjat e porsalindura.

Sëmundja më shpesh transmetohet në mënyrë seksuale. Një person mund të infektohet kur bakteret vijnë në kontakt me membranat e mukozës së gojës, grykës, anusit, uretrës ose mukozën e vaginës. Infeksioni me klamidia – Chlamydia trachomatis është një nga sëmundjet seksualisht të transmetueshme më shpesh të diagnostikuara në botë.

Vlerësohet se përafërsisht 700 milionë njerëz janë të infektuar me klaimida,  përafërsisht 50 milionë të infektuar të rinj në vit. Norma e infektimit është më e lartë tek njerëz nën moshën 25-vjeçare.

Simptoma të infeksionit me klamidia

Simptomat e infeksionit me klamidia mund të jenë të lehta se të rënda, ndërsa tek disa njerëz janë tërësisht të papranishme. Prania e infeksionit asimptomatik çon në transmetim të infeksionit nga një person tek person tjetër para se të diagnostikohet. Infeksionit kronik mund të çojë në komplikime serioze dhe infeksion të organeve të legenit tek gratë, si edhe pamundësi për t’u mbetur shtatzënë  dhe  sterilitet.

Tek burrat, bakteri  kryesisht jeton në qelizat e uretrës (traktit urinar), prostatës dhe vezikulat seminale, duke shkaktuar uretritis, epididimitis dhe prostatitis. Infeksionet me klamidia tek burrat janë shpesh asimptomatike, por ka studime që tregojnë se shkaktojnë infertilitet sekondar.

Tek gratë, bakteri kryesisht jeton në grykën e mitrës, ose në tubat fallopiane, duke shkaktuar inflamacion të këtyre organeve. Simptomat tek gratë përfshijnë sekret vaginal mukoze-purulente (me qelb), urinim të vështirësuar, marrëdhënie seksuale të pakëndshme dhe me dhimbje, gjakderdhje vaginale, dhimbje në pjesët e poshtme të abdomenit. Duke i zgjeruar deri në grykën e mitrës, bakteri mund të arrijë deri në tubat fallopiane dhe të shkaktojë mbyllje të kanaleve që mund të manifestohet me shtatzëni të rrezikshme ose infertilitet. Përveç asaj, ekziston lidhje e qartë ndërmjet infeksioneve me klamidia gjatë kohës së tremujorit të parë të shtatzënisë dhe abortet e hershme.

Si të arrijmë diagnostikim preciz për parandalimin në kohë të përhapjes së infeksionit?

1.         Test për detektim të C. Trachmatis me imunofluoreshencë direkte

Test shumë specifik dhe i ndjeshëm në detektimin rutinë të klamidias, që përpunohet nga mostra gjenito – urinare dhe bris (mostër) nga konjuktivi.

2.         Teste serologjike për antitrupat ndaj C. trachmatis

Testet serologjike për antitrupa ndaj klamidias, tregojnë për përgjigje imunitare të organizimit, gjatë infeksionit akut ose infeksionit të kaluar.

3.         Metodë molekulare PCR  e detektimit të C. trachmatis

Testet molekulare janë teste shumë specifike dhe teste shumë të ndjeshme për detektimin e materialit gjenetik  (ADN) të vetë mikroorganizmit, ku rezultati fitohet për vetëm 2 orë.

Në Laboratorin Avicena është i disponueshëm test i ri molekular, CE-IVD i certifikuar dhe superior sipas ndjeshmërisë dhe specifikës.

Konsultohuni me mjekun / gjinekologun tuaj në lidhje me gjendjen tuaj shëndetësore.