fbpx

Chlamydia trachomatis

Инфекцијата со хламидија е предизвикана од патогената бактерија Chlamydia trachomatis, која предизвикува инфекции на урогениталниот тракт , очите и зглобовите кај возрасните, како и инфекции кај новороденчињата.

Болеста најчесто се пренесува сексуално. Едно лице може да се зарази кога бактериите доаѓаат во контакт со мукозните мембрани на устата, грлото, анусот, уретрата или вагината. Инфекција со хламидија – Chlamydia trachomatis е една од најчесто дијагностицираните сексуално преносливи болести во светот.

Се проценува дека приближно 700 милиони луѓе се заразени со хламидија, приближно 50 милиони новоинфицирани годишно. Стапката на инфекција е највисока кај луѓе под 25-годишна возраст.

Симптоми на инфекција со хламидија

Симптомите на инфекција со хламидија може да бидат лесни или тешки, додека кај некои луѓе тие се целосно отсутни. Присуството на асимптоматска инфекција доведува до пренесување на инфекцијата од едно на друго лице пред да се дијагностицира. Хронична инфекција може да доведе до сериозни компликации и воспаление на карличните органи кај жените, како и неможност за зачнување и стерилитет.

Кај мажите, бактеријата главно живее во клетките на уретрата (уринарен тракт), простатата и семенските везикули, предизвикувајќи уретритис, епидидимитис и простатитис. Инфекциите со хламидија кај мажите се често асимптоматски, но има студии кои укажуваат дека предизвикуваат секундарна неплодност.

Кај жените, бактеријата претежно живее во грлото на матката или јајцеводите, предизвикувајќи воспаление на овие органи. Симптомите кај жените вклучуваат слузно-гноен вагинален секрет, отежнето мокрење, непријатен и болен полов однос, вагинално крварење, болка во долните делови на абдоменот. Ширејќи се од грлото на матката, бактеријата може да дојде до јајцеводите и да предизвика затворање на каналите што може да манифестира со ризична бременост или неплодност. Освен тоа, постои јасна врска помеѓу инфекциите со хламидија за време на првиот триместар од бременоста и раните абортуси.

Како до прецизна дијагностика за навремено спречување на ширење на инфекцијата?

1.Tест за детекција на C.trachomatis со директна имунофлуоресценција

Високоспецифичен и сензитивен тест во рутинска детекција на хламидии, кој се работи од генито-уринарни примероци и брис од конјунктива.

2. Серолoшки тестови за антитела кон C.trachmatis

Серолошките тестови за антитела кон хламидија, укажуваат на имунолошки одговор на организмот, при акутна или мината инфекција.

3. PCR молекуларен метод на детекција на  C.trachmatis

Молекуларните тестови се високоспецифични и високосензитивни тестови за детекција на генетскиот материјал (ДНК) на самиот микроорганизам, при што резултатот се добива за само 2 часа.

Во Авицена Лабораторија е достапен нов молекуларен тест, CE-IVD сертифициран и супериорен по својата сензитивност и специфичност.

Консултирајте се со Вашиот лекар / гинеколог во врска со Вашата здравствена состојба.