fbpx

Dr. Konstantin Icev u përgjigjet pyetjeve më të shpeshta në lidhje me virusin HPV

22-28 janar shënon “Java e ndërgjegjësimit për kancerin e qafës së mitrës”. Kanceri i qafës së mitrës (RGM) është sëmundja e dytë malinje më e zakonshme tek gratë në botë dhe në Republikën e Maqedonisë. Mbi 80% e rasteve të kancerit të qafës së mitrës dhe vdekjeve nga kjo sëmundje regjistrohen në vendet në zhvillim. Sipas informacioneve të Institutit të Shëndetit Publik, kanceri i qafës së mitrës më së shpeshti shfaqet tek femrat e moshës 30-45 vjeç.
Dr. Konstantin Icev, Shef i Departamentit të Mikrobiologjisë dhe Diagnostifikimit Molekular në Laboratorin Avicena, me rastin e Javës Botërore të Ndërgjegjësimit për RGM, u përgjigjet pyetjeve më të shpeshta për virusin HPV.

Çfarë është HPV?
Përgjigjja e mjekut: Viruset e ADN-së të familjes Papillomaviridae. Gjenotipet që janë të rëndësishme për mjekësinë njerëzore quhen HPV (Human Papillomavirus).
Janë shkaktarë të infeksioneve gjenitale shumë të shpeshta në popullatën seksualisht aktive, rreth 40 milionë raste në vit. Shumë njerëz të infektuar me HPV nuk kanë simptoma ose shenja infeksioni, ndërsa të tjerë shkaktojnë ndryshime të quajtura papilloma ose lytha gjenitale që çojnë në kancerin e qafës së mitrës, i cili gjithashtu shoqërohet me kancerin e vaginës, vulvës, anusit, penisit dhe orofaringut.

Si mund të marr HPV?
Përgjigjja e mjekut: Nëse jeni seksualisht aktiv, mund të infektoheni me HPV. Transmetohet nëpërmjet kontaktit gjenital, zakonisht nëpërmjet seksit vaginal ose anal. Shumica e njerëzve që janë të infektuar nuk e dinë se e kanë virusin ose se mund ta transmetojnë atë te partneri i tyre. Është e rëndësishme të dini se prezervativët nuk ofrojnë mbrojtje 100% ndaj HPV-së, sepse virusi gjendet edhe në lëkurën rreth organeve gjenitale, shumë lehtë mund të kalojë nga zona gjenitale e mashkullit në vaginën, vulvën apo anusin e femrës.

A shkakton HPV kancerin e qafës së mitrës?
Përgjigjja e mjekut: Në shumicën e rasteve (9 nga 10) sistemi imunitar do të luftojë virusin dhe infeksioni HPV do të largohet vetë.
Megjithatë, kur infeksioni HPV vazhdon për ca kohë, kanceri (kanceri i qafës së mitrës ose pjesëve të tjera të trupit) mund të zhvillohet me kalimin e viteve.

A mund të parandalohet (parandalohet) kanceri i qafës së mitrës?
Përgjigja e mjekut: Po. Ka teste që mund të zbulojnë shenjat e hershme përpara se të shfaqen simptomat. Në këtë mënyrë, problemi do të gjendet dhe do të zgjidhet para se të shndërrohet në kancer.

Cili është ndryshimi midis një testi PAP dhe një testi HPV?
Përgjigja e mjekut: Të dy testet lejojnë depistimin e kancerit të qafës së mitrës. PAP testi kërkon ndryshime prekanceroze në qeliza. Testi HPV zbulon dhe gjenotipizon virusin HPV që shkakton këto ndryshime.
Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) rekomandon zbulimin dhe shtypjen e HPV-së në popullatë për shqyrtimin dhe parandalimin e kancerit.

A do të marr kancer të qafës së mitrës nëse kam HPV?
Përgjigja e mjekut: Nëse ndiqni këshillat dhe udhëzimet e mjekut gjinekolog për analizat dhe trajtimin e duhur, rreziku për t’u prekur nga kanceri reduktohet në një përqindje shumë të vogël. Nëse keni HPV, gjinekologu juaj do t’ju rekomandojë kontrolle dhe analiza më të shpeshta, në mënyrë që të zbulohen herët ndryshimet dhe t’i trajtoni ato në mënyrën e duhur. Prandaj, ndiqni këshillat e gjinekologut tuaj.

Nëse kam HPV, a do të mund të mbetem shtatzënë dhe të kem një fëmijë të shëndetshëm?
Përgjigja e mjekut: Prania e HPV-së nuk e zvogëlon mundësinë e shtatzënisë, por mund të përhapet tek foshnja (shfaqja e papillomës respiratore të laringut).
Megjithatë, nëse keni nevojë për trajtim për qelizat anormale të qafës së mitrës (të shkaktuara nga HPV), vetë trajtimi mund të ndikojë në shanset tuaja për të mbetur shtatzënë. Konsultohuni me gjinekologun tuaj për këtë.

Ku mund të bëj një test HPV?
Përgjigja e mjekut: Diagnoza e duhur e HPV-së është e një rëndësie të madhe dhe vendimtare për trajtimin e mëtejshëm të pacientit.
Laboratori Avicenna kryen teste moderne, me teknologjinë Multiplex PCR në kohë reale, Anyplex ™ II HPV28 nga prodhuesi Seegene (Kore e Jugut), për zbulimin dhe gjenotipizimin molekular shumë të ndjeshëm dhe specifik të virusit HPV (Human Papillomavirus) . I vetmi test cilësor dhe gjysëm sasior i provuar klinikisht i rekomanduar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë. Ky lloj testi zbulon dhe gjenotip individualisht llojet e mëposhtme të HPV:
›19 LLOJET ME RREZIK TË LARTË TË HPV
(16, 18, 26, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 68, 69, 73, 82)
›9 LLOJET ME RREZIK TË ULËT TË HPV
(6,11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70)
Këto gjenotipe HPV janë përgjegjës për mbi 97% të rasteve të displazisë së qafës së mitrës dhe kancerit të qafës së mitrës. Testet bazohen në kontrollin e brendshëm bazuar në zbulimin e gjenit të β-globinës njerëzore, i cili eliminon plotësisht mundësinë e rezultateve të rreme negative.
Testet janë të vërtetuara dhe të certifikuara CE, ato punojnë me instrumente PCR plotësisht të automatizuara në kohë reale