fbpx

Cilat janë kërcënimet nga viruset dhe bakteret që bartin temperaturat e larta?

Ruajtjen dhe përpunimin e gabuar të ushqimit

Bakteret si Salmonella, Shigella dhe Campylobacter shpesh shkaktojnë ngërçe në stomak, diarre, nauze dhe të vjella, dhimbje koke, ethe. Simptomat zakonisht shfaqen 6 deri në 72 orë pas infektimit. Simptomat zakonisht zgjasin 4 deri në 7 ditë, ndonjëherë shumë më gjatë.
Këto baktere transmetohen kryesisht duke ngrënë ushqime të papërpunuara nga kafshët e infektuara (mish, pulë, vezë dhe produkte prej tyre) ose ushqime të prodhuara për prodhim masiv (çokollata, karamele, të gjitha llojet e produkteve të ëmbëlsirave) që nuk ruhen në temperaturën dhe mjedisin e duhur. .
Bakteret vriten nga gatimi i plotë i ushqimit (ushqimi i gatuar mirë). Shmangni mishin, shpendët ose vezët e papërpunuara ose të paziera. Shpendët dhe mishrat e tjerë – për shembull, hamburgerët, salsiçet dhe rrotullat e pjekura – nuk duhet të hahen nëse janë rozë në mes. Trajtimi i ushqimit – pasi bakteret mund të mbeten në duar, është shumë e rëndësishme që gjithmonë t’i lani duart tërësisht pas përdorimit të tualetit dhe para përgatitjes së ushqimit.

Larja jo e duhur e perimeve dhe frutave – mundësia e kontaktit me viruse

Norovirus, Rotavirus, Adenovirus, Astrovirus dhe Sapovirus janë vetëm disa nga viruset që shkaktojnë lloje të ndryshme të sëmundjeve gastrointestinale te njerëzit dhe shoqërohen me të përziera, ethe, të vjella…
Viruset shpesh fshihen pas produkteve të lara keq si frutat dhe perimet, dhe gjatë temperaturave të verës, ato kanë një shans të madh për t’u shumuar.
Në Laboratorin e Avicenës një paketë e plotë gastrointestinale-zbulimi i 17 shkaktarëve të infeksioneve gastrointestinale 6 viruse (Norovirus G I, Norovirus G II, Rotavirus, Adenovirus, Astrovirus Sapovirus), 9 baktere (Salmonella Species, Salmonella ENTERERICA SEROVARICA Shigellagella species, Shinerica Shinerex. , Llojet Campylobacter, Campylobacter jejuni, Campylobacter coli) DHE 2 FUNGI (Candida albicans dhe specie Candida), me metodën MULTIPLEX REAL-TIME PCR.

MOTI I NXEHTË DHE LAGËSHTIA – Rrit mundësinë e pickimit të rriqrave

Pranvera ka ardhur, po ashtu edhe mikrobet dhe shqetësimet e tjera që shoqërohen me temperaturat e larta. Infeksionet, të cilat janë normale dhe të shoqëruara me temperaturë, mund të jenë të lehta, por edhe më serioze. Këto ditë flitet shumë për rreziqet e rriqrave dhe mushkonjave dhe sëmundjet që ato mund t’i transmetojnë te njerëzit dhe kafshët. Ato janë të pranishme rregullisht në muajt e pranverës dhe verës, ndaj rreziku prej tyre është më i madh në këtë periudhë.
Sëmundja Lyme është një sëmundje shumësistemike që ka një ecuri subakute dhe kronike dhe shkaktohet nga bakteri Borrelia burgdorferi, i cili transmetohet nga rriqrat me pickimin e saj te bujtësi. Sëmundja prek fillimisht lëkurën dhe më pas zemrën, kyçet dhe sistemin nervor qendror.
Sëmundja Lyme manifestohet me ënjtje dhe skuqje lokale në vendin e pickimit dhe në zonën përreth, 3-32 ditë pas incidentit. Skuqja lokale është e ngrohtë dhe zakonisht jo e dhimbshme. Në 50% të pacientëve, ndryshime të njëjta mund të ndodhin në pjesë të tjera të trupit dhe në 15% të pacientëve, ndryshime të lëkurës mund të mos ndodhin. Përveç ndryshimeve të lëkurës, mund të shfaqen ethe, të dridhura, keqtrajtim, dhimbje koke dhe nyje limfatike rajonale të zmadhuara.
Laboratori Avicena ju ofron një vlerësim të plotë të shëndetit tuaj. Një test i ri, modern, indirekt i imunofluoreshencës për zbulimin e antitrupave IgG dhe IgM në Borrelia burgdorferi. Ky test është thelbësor për diagnozën e sëmundjes Lyme për shkak të ndjeshmërisë dhe specifikës së lartë, kohës së shkurtër për të marrë një përgjigje përfundimtare (një ditë) dhe faktit që kultivimi i borreliozës është shumë i vështirë, afatgjatë dhe jo i besueshëm.

TEMPERATURA TË RRITUR – Rritet mundësia e pickimit të mushkonjave

Leishmanioza është një sëmundje parazitare e shkaktuar nga një protozoar (parazit njëqelizor) i gjinisë Leishmania. Transmetohet nga pickimi i disa llojeve të mushkonjave (të cilat janë të pranishme edhe në vendin tonë, dhe janë të ndryshme nga mushkonjat e zakonshme), të cilat më parë kanë kafshuar një qen të infektuar me këtë parazit. Paraziti sulmon sistemin mbrojtës të trupit dhe nëse nuk trajtohet, mund të zhvillohet në një sëmundje serioze.
Leishmanioza karakterizohet me simptoma që në pamje të parë janë të ngjashme me të gjitha simptomat e tjera që tregojnë imunitet të reduktuar, p.sh. ulje të oreksit, temperaturë, dobësi, lodhje, anemi, plagë në vendin e pickimit të mushkonjave, letargji dhe të tjera.
Laboratori Avicena ju ofron testin më modern për diagnostikimin e leishmaniozës dhe sqarimin e statusit imunitar. RIDASCREEN ® Leishmania Ab Test, imunoassay enzimë (EIA) nga prodhuesi gjerman R-Biopharm për përcaktimin sasior të antitrupave specifikë IgG kundër Leishmania infantum në gjak.