fbpx

Klamidia – një bakter i heshtur, STD

Çfarë është klamidia?
Klamidia janë baktere ndërqelizore që shkaktojnë infeksione gjenitale (Chlamydia trachomatis), të frymëmarrjes dhe të syve (trachoma).

Sa të shpeshta janë infeksionet gjenitale të shkaktuara nga Chlamydia trachomatis?
Ato janë një nga infeksionet seksualisht të transmetueshme më të zakonshme. Më shpesh zbulohet tek të rinjtë. Dy të tretat e infeksioneve të reja të lidhura me klamidia ndodhin te njerëzit e moshës 15-24 vjeç. Është vlerësuar se 1 në 20 gra të reja seksualisht aktive të moshës 14-24 vjeç kanë klamidia. (1-2)

Si e marrin njerëzit klamidia?
Klamidia transmetohet përmes seksit të pambrojtur vaginal, anal ose oral me një person të infektuar me klamidia. Klamidia gjithashtu mund të transmetohet nga nëna tek fëmija gjatë lindjes.

Kush rrezikohet nga klamidia?
Kushdo që është seksualisht aktiv mund të sëmuret nga klamidia. Është një sëmundje shumë e zakonshme seksualisht e transmetueshme, veçanërisht tek të rinjtë.

Cilat janë simptomat e klamidias?
Klamidia njihet si një infeksion “i heshtur”, sepse shumica e njerëzve të infektuar janë asimptomatikë dhe nuk kanë rezultate jonormale të ekzaminimit. Megjithatë, për shkak të ciklit relativisht të ngadaltë të replikimit bakterial, simptomat mund të shfaqen vetëm disa javë pas kontaktit të pambrojtur me një person të infektuar.
Tek gratë, klamidia më së shpeshti shkakton cervicit dhe endometrit duke kolonizuar qafën e mitrës (shkarkim endocervikal mukozo-purulent, gjakderdhje endocervikale e nxitur lehtë) dhe uretrit. Tek meshkujt, infeksioni me klamidia mund të çojë në uretrit, me rrjedhje mukoze ose ujore nga uretra. Disa burra zhvillojnë epididymitis me dhimbje testikulare, butësi dhe ënjtje.

Çfarë ndërlikimesh mund të rezultojë nga një infeksion i shkaktuar nga klamidia?
Infeksioni me klamidia shpesh kalon pa u vënë re, sepse një përqindje e madhe e njerëzve mbeten asimptomatikë. Megjithatë, nëse nuk trajtohen, infeksionet klamidiale mund të çojnë në probleme serioze shëndetësore me pasoja afatshkurtra dhe afatgjata.
Tek gratë, infeksioni i klamidias i patrajtuar mund të përhapet në mitër ose tubat fallopiane dhe të shkaktojë sëmundje inflamatore të legenit (PID), e cila mund të çojë në bllokim të tubit fallopian, infertilitet ose shtatzëni të rrezikshme.
Tek gratë shtatzëna, klamidia e patrajtuar shoqërohet me lindje të parakohshme, si dhe me inflamacion të syve (konjuktivit) dhe pneumoni tek të porsalindurit.

Kush duhet të testohet për klamidia?
Kushdo që është seksualisht aktiv mund të infektohet me klamidia. Kushdo me simptoma gjenitale si:

 • shkarkimi,
 • djegie gjatë urinimit,
 • plagë ose skuqje të pazakonta
  duhet të kontaktoni menjëherë mjekun tuaj!

Cilat teste laboratorike zbulojnë klamidia?
Disa lloje të testeve për Chlamydia Trachomatis janë në dispozicion në Laboratorin Avicena:

 1. Test për zbulimin e C. trachomatis me imunofluoreshencë direkte
  Test i lartë specifik dhe i ndjeshëm në zbulimin rutinë të klamidias, i cili bëhet nga mostrat gjenito-urinar dhe tampon konjuktival.
 2. Testet serologjike për antitrupat ndaj C. trachmatis
  Testet serologjike për antitrupat ndaj klamidias tregojnë përgjigjen imune të trupit ndaj infeksionit akut ose të kaluar.
 3. Metoda molekulare PCR e zbulimit të C.trachmatis
  Testet molekulare janë teste shumë specifike dhe shumë të ndjeshme për të zbuluar materialin gjenetik (ADN) të vetë mikroorganizmit dhe rezultati merret në vetëm 2 orë.
  Një test i ri molekular, i çertifikuar CE-IVD dhe superior në ndjeshmërinë dhe specifikën e tij, është i disponueshëm në Laboratorin Avicena.

Konsultohuni me mjekun/gjinekologun tuaj për gjendjen tuaj shëndetësore.

Referencat:
1.O’Farrell N, Morison L, Moodley P, et al. Ulcerat gjenitale dhe ankesat shoqëruese te burrat që ndjekin një klinikë të infeksioneve seksualisht të transmetueshme: implikime për menaxhimin e infeksioneve seksualisht të transmetueshme. Sëmundjet seksualisht të transmetueshme 2008; 35: 545-9.

 1. E bardhë JA. Manifestimet dhe menaxhimi i limfogranuloma venereum. Opinioni aktual në sëmundjet infektive 2009; 22: 57-66.
  Informacioni dhe statistikat në tekst janë marrë nga CDC – Qendra për Kontrollin e Sëmundjeve: https://www.cdc.gov/std/chlamydia/stdfact-chlamydia-detailed.htm#_ENREF_1