fbpx

Детекција на стомачни заболувања

Со зголемувањето на температурите расте бројот на стомачни инфекции предизвикани од различни типови на вируси и бактерии.

Најчести симптоми на стомачниот вирус се повраќање и дијареа. Кај некои лица се појавува само дијареа, без повраќање. Фазата на повраќање обично трае само 1 – 3 дена, додека дијареата може да продолжи и 1 до 2 недели. Исто така, може да се појави главоболка, треска и абдоминална болка. Во многу ретки случаи стомачните вируси може да предизвикаат и компликации, особено кај лицата со намален имунитет, како што се мозочни и срцеви заболувања, воспаление на бели дробови итн.

Голем број на вируси можат да предизвикаат стомачен вирус или вирусен гастроентеритис, како што се ротавирусот, аденовирусот, астровирусот, норовирус, итн.

Покрај вирусите, како причинител на гастроентеритис може да бидат и бактерии. Кај децата, бактериите се причина за околу 15 отсто од случаите на гастроентеритис. Најчести видови на бактерии предизвикувачи на гастроентеритис се: ешерихија коли (Escherichia Coli)), салмонела (Salmonella), шигела (Shigella), кампилобактер (Campylobacter).

Доколку храната е контаминирана со бактерии и е оставена на собна температура неколку часа, бактериите ќе се размножат и ризикот од инфекција се зголемува за оние што ќе ја консумираат храната. Некои прехранбени производи што обично се поврзани со оваа болест се сирово или недопечено месо, пилешко, морска храна и јајца, сирови никулци, непастеризирано млеко и младо сирење, овошје и зеленчук, сокови од овошје и зеленчук.

Достапни тестови во Авицена Лабораторија за гастроинтестинални заболувања:

ПричинителМетодаЦена
ЦЕЛОСЕН ГАСТРОИНТЕСТИНАЛЕН ПАКЕТ ЗА ДЕТЕКЦИЈА НА 17 ПРИЧИНИТЕЛИ НА ГАСТРОИНТЕСТИНАЛНИ ИНФЕКЦИИ (6 ВИРУСИ, 9 БАКТЕРИИ И 2 ГАБИЧКИ) Мултиплекс Real-Time PCR Линк.
ПАНЕЛ ЗА ВИРУСНИ ГАСТРОИНТЕСТИНАЛНИ ПРИЧИНИТЕЛИ: NOROVIRUS G I, NOROVIRUS G II, ROTAVIRUS, ADENOVIRUS, ASTROVIRUS, SAPOVIRUS Мултиплекс Real-Time PCRЛинк.
ФЕЦЕС ЗА ROTA VIRUSИмунохроматографијаЛинк.
ФЕЦЕС ЗА ROTA + ADENO VIRUSИмунохроматографијаЛинк
ФЕЦЕС ЗА NOROVIRUSИмунохроматографијаЛинк
ФЕЦЕС ЗА NOROVIRUS + ROTAVIRUS ADENOVIRUSИмунохроматографијаЛинк
КОПРОКУЛТУРАКултурелноЛинк.
РЕКТАЛЕН БРИСКултурелноЛинк.
ФЕЦЕС/РЕКТАЛЕН БРИС ЗА CANDIDAКултурелноЛинк.
CLOSTRIDIUM DIFFICILE – ТОКСИН А И Б,  ВО ФЕЦЕСИмунохроматографијаЛинк.
GIARDIA LAMBLIA И CRYPTOSPORIDIUM ВО ФЕЦЕСИмунохроматографијаЛинк.
CAMPYLOBACTER ВО ФЕЦЕСИмунохроматографија Линк.