fbpx

Еден живот, еден црн дроб – Светски ден на Хепатитисот

Имаме само еден живот, и само еден црн дроб. Хепатитисот може да ги уништи и двете.

Црниот дроб тивко извршува над 500 витални функции секој ден за не одржи во живот.

Но, инфекцијата со вирусен хепатитис е исто така тивка, симптомите се појавуваат само откако болеста е напредната. Иако постојат многу различни типови на вируси на хепатитис А, Б, Ц, Д, Е, хепатитисот Б и Ц се најзагрижувачки и предизвикуваат скоро 8000 нови инфекции секој ден, кои главно остануваат неоткриени.

Резултат од ова се над еден милион смртни случаи поврзани со хепатитис секоја година – и една нова хронична инфекција на секои десет секунди.*

Затоа здравјето на црниот дроб е од фундаментално значење за здравјето на луѓето.

Постојат вакцини и ефективни третмани за хепатитис Б, па дури и лек за хепатитис Ц – МОЖЕТЕ да се заштитите себеси и вашите најблиски.

Достапни анализи во Авицена Лабораторија за детекција на Хепатит:

  • Anti Hbc
  • Anti HBe
  • Anti Hbs
  • Hbe Ag
  • HAV Igm total
  • HCV (квантитативно)
  • HBs Ag (квантитативно)

Анализите се достапни во сите наши лаборатории без претходно закажан термин.

Разговарајте со вашиот доктор за да дознаете како да се заштитите или како да се тестирате за хепатитис.

*Извор: Светска Здравствена организација (WHO – World Health organization)