fbpx

Helicobacter Pylori – главната причина за развој на хроничен гастритис

Helicobacter pylori (H. pylori) е вид на бактерија која предизвикува инфекција во желудникот и во дванаесетпалечното црево. Оваа бактерија е главната причина за хроничен гастритис, чир на желудникот и дуоденумот.

Инфекцијата може да се пренесе со директен контакт со заразено лице или со голтање преку контаминирана вода или храна.

Helicobacter pylori е бактерија во форма на спирала која нормално се наоѓа во желудникот. Се смета дека неговата спирална форма еволуирала за да му овозможи полесно да навлезе во слузницата на желудникот и со тоа да предизвика инфекција. Бактеријата Helicobacter pylori е прилагодена да живее во кисела средина како што е онаа во желудникот.

Оваа бактерија лесно може да ја промени средината и да ја намали киселоста на желудникот за полесно да преживее.

Симптоми
Повеќето луѓе со инфекција со H. pylori може и никогаш да не развијат симптоми на болеста, но бактеријата секако може да ја оштети внатрешната заштитна обвивка на желудникот и да предизвика компликации.

Симптоми на инфекција со H.pylori:

  1. досадна болка која се чувствува како да ви „гори“ желудникот, особено на празен стомак
  2. надуеност
  3. гадење или нагон за повраќање
  4. често подригнување
  5. слаб апетит и губење на тежината

Кај чир на желудникот, обично се јавува горење болка и се влошува после јадење. Во случај на дуоденален улкус, болката најчесто се јавува во текот на ноќта кога стомакот е празен, а престанува со внесување храна. Луѓето со активна инфекција со Helicobacter pylori исто така се изложени на зголемен ризик од развој на рак на желудникот (иако се смета дека ова е ретко).

Тестови за Helicobacter pylori достапни во Авицена Лабораторија:

Анализа на фецес за Helicobacter pylori * Цена: 900 ден.

Серолошки тест за присуство на IgG антитела кон Helicobacter pylori Цена: 900 ден.

Серолошки тест за присуство на IgA антитела кон Helicobacter pylori Цена: 900 ден.

*Примерок од столицата/фецес треба да се земе со големина на лешник во стерилниот сад за примероци. Неопходно е примерокот да е свеж и треба да се донесе во лабораторија што е можно поскоро, односно не по доцна од 2-3 часа. Не е потребна посебна подготовка и може да се земе примерок од столицата во секое време од денот.

Како да се заштитите од инфекција со Helicobacter pylori?
Со цел да се спречи и спречи ширењето на инфекцијата со H. Pylori, се препорачува практикување здрави навики и редовна хигиена. Можете да го намалите ризикот од инфекција со преземање на следниве мерки:

  • Често мијте ги рацете (особено пред готвење или јадење, како и по користење на тоалетот)
  • Користете чиста вода за пиење (славина, флаширана)
  • Избегнување на јадење храна која не е правилно исчистена или соодветно термички обработена

Секогаш консултирајте се со вашиот матичен лекар во однос на вашите симптоми и вашите сомнежи во врска со вашето здравје.

За дополнителни информации во однос на лабораториските анализи за детекција на Helicobacter pylori можете да не побарате на 02 3179 001.