fbpx

Parvovirus (Парвовирус)

Инфекција so Parvovirus (Парвовирус) најчесто е застапена кај деца и болеста има претежно блага форма. Но, кај некои возрасни, инфекцијата може да биде сериозна. Инфекција со Парвовирус кај некои бремени жени може да доведе до сериозни здравствени проблеми за фетусот. Инфекцијата е исто така посериозна за луѓе со некој вид анемија или кои имаат нарушен имунолошки систем.

Симптоми на Парвовирус кај деца:

  • Треска
  • Вознемирен стомак
  • Главоболка
  • Течење на носот
  • Карактеристичен осип на образите (неколку дена по појавата на раните симптоми, може да се појави карактеристичен светло црвен осип на образите на вашето дете – обично на двата образи)

Симптоми на Парвовирус кај возрасни
Возрасните обично не развиваат осип на образите. Наместо тоа, најзабележителниот симптом на инфекција со парвовирус кај возрасните е болка во зглобовите, која трае неколку дена до недели. Најчесто болката се јавува на зглобовите на рацете, зглобовите, колената и глуждовите.

Бидејќи вирусот е опасен за трудници и лица со анемии, најдобра заштита е навремена детекција на вирусот. Заштитете ги они кои најмногу ви значат!

Инфекцијата со Parvovirus (Парвовирус) е најчеста кај децата на основно училиште, се шири од човек на човек, исто како и настинката, често преку дишење, кашлање и плунка, така што може да се шири преку близок контакт меѓу луѓето и контакт од рака на рака. Парвовирусната инфекција може да се шири и преку крвта. Инфицираната трудница може да го пренесе вирусот на своето бебе. Болеста е заразна една недела пред да се појави осипот. Откако ќе се појави осипот, вие или вашето дете повеќе не се сметате за заразни и не треба да бидете изолирани.