fbpx

СВЕТСКИ ДЕН НА БОРБА ПРОТИВ ХИВ/СИДА – Клучни факти за превенција и дијагностика

Клучни факти

  1. ХИВ продолжува да биде главно глобално здравствено прашање, откако досега однесе 36.3 милиони животи.
  2. Не постои лек за ХИВ инфекцијата
  3. Најважно е да се има ефективна превенција, дијагноза и третман
  4. На крајот на 2020 година имало околу 37.7 милиони луѓе кои живееле со ХИВ, од кои над две третини (25.4 милиони) се во африканскиот регион.
  5. Во 2020 година, 680.000 луѓе починале од причини поврзани со ХИВ и 1.5 милиони луѓе се здобиле со ХИВ.

*Податоците од клучните факти се преземени од страна на Светската здравствена организација

Вирусот на хумана имунодефициенција (ХИВ) го таргетира имунолошкиот систем и ја ослабува одбраната на луѓето од многу инфекции и некои видови на рак со кои луѓето со здрав имунолошки систем можат да се борат. Како што вирусот ја уништува и ја нарушува функцијата на имуните клетки, заразените лица постепено стануваат имунодефицитарни.

Најнапредната фаза на ХИВ инфекцијата е синдромот на стекната имунодефициенција (СИДА), кој може да потрае многу години за да се развие доколку не се лекува, во зависност од поединецот.

Симптоми

Симптомите на ХИВ варираат во зависност од фазата на инфекција. Иако луѓето кои живеат со ХИВ имаат тенденција да бидат најзаразни во првите неколку месеци по заразувањето, многумина не се свесни за нивниот статус до подоцнежните фази. Во првите неколку недели по почетната инфекција, луѓето може да не почувствуваат никакви симптоми или болест слична на грип, вклучувајќи треска, главоболка, осип или болки во грлото.

Како што инфекцијата прогресивно го ослабува имунолошкиот систем, тие можат да развијат други знаци и симптоми, како што се отечени лимфни јазли, губење на тежината, треска, дијареа и кашлица. Без третман, тие исто така може да развијат тешки болести како што се туберкулоза, менингитис, тешки бактериски инфекции и карциноми како што се лимфоми и Капошиев сарком.

Преносливост

ХИВ може да се пренесе преку размена на различни телесни течности од заразени луѓе, како крв, мајчино млеко и полови течности. ХИВ може да се пренесе и од мајка на нејзиното дете за време на бременоста и породувањето. Поединци не можат да се заразат преку обичен секојдневен контакт како што се бакнување, гушкање, ракување или споделување лични предмети, храна или вода.

Дијагностика

HIV Ag/Ab Combo (CHIV) лабораториска анализа

Американскиот Центар за превенција и контрола на болести (CDC) и европските упатства препорачуваат употреба на ХИВ скрининг тест од четврта генерација , за максимална чувствителност и специфичност.

Тестот за HIV , кој во Авицена лабораторија се работи на целосно автоматизиран инструмент од производителот Siemens – ADVIA Centaur Immunoassay Systems е лабораториска анализа од четврта генерација, која овозможува одлична чувствителност и специфичност. Дизајниран е со патентирана aкридиниум естер технологија, со цел да ги задоволи потребите за прецизно дијагностичко тестирање за ХИВ.

Со тестот истовремено се детектира присуство на ХИВ-1 p24 антиген и антитела на ХИВ-1 (вклучувајќи група О) и ХИВ-2 во серумот и плазмата.

Цената на тестот можете да ја погледнете на следниот линк.

Издавање резултати: истиот ден

Примерок: крв

Достапност: сите локации на Авицена Лабораторија

Извор: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hiv-aids