fbpx

Кои се предностите од користење дигитален верификуван COVID-19 сертификат?

CommonPass овозможува да го документирате вашиот COVID-19 статус со цел да може да патувате во други земји и да одговорите на барањата на граничните премини на други држави, истовремено штитејќи ја вашата приватност.

Со CommonPass на едноставен начин може да ги преземете резултатите од направениот COVID-19 тест во Авицена Лабораторија, и да го покажете вашиот здравствен статус на влез во друга држава без да откривате други лични здравствени информации.

CommonPass потврдата е дигитален доказ дека едно лице има негативен резултат од направен тест.

CommonPass потврдата е:

  • во дигитална и/или печатена форма
  • со QR код
  • бесплатна
  • на англиски јазик
  • безбедна и сигурна

CommonPass е дизајниран да ја штити приватноста на податоците и да ги задоволува регулативите за приватност на податоците, придржувајќи се кон следниве принципи на приватност: Податоците се чуваат или споделуваат само со изречна согласност, се користи само минимален износ на лични податоци за каква било трансакција. Лични здравствени информации се зачувуваат само на изворот на податоци или на телефонот на корисникот. Податоците се чуваат само до оној степен што е неопходен и никогаш не се користат за друга намена. За повеќе информации прочитајте тука

Во моментот, резултатите од COVID-19 тестови често се презентираат на печатена хартија или фотографии од хартија од непознати лаборатории, напишани на странски јазици за оние кои ги проверуваат. Нема стандарден формат или систем за сертификација за резултатите од лабораторијата. Дополнително, евиденцијата за вакцинација генерално се споделува на хартиени картички кои можат лесно да се фалсификуваат. Бидејќи земјите работат на релаксирање на ограничувања на границите и барањата за карантин, им треба посигурен модел за потврдување на здравствениот статус на патниците што доаѓаат. The Commons Project Foundation и Светскиот економски форум соработуваат за создавање глобална мрежа на даватели на тестирања, даватели на вакцини и регистри на јавно здравје како дел од напорите за безбедно поврзување на светот.

*Содржината е преземена од https://commonpass.mk/mk