fbpx

Сè што треба да знаете за алергии и како до прецизна дијагностика


Сезоната на алергии е во полн ек. Симптомите како кивање, кашлање, пецкање и чешање на очите, носот или грлото, во овој период од годината ги искусуваат се поголем број на луѓе. Отстранете го секој сомнеж и бидете сигурни што е тоа што ја предизвикува ваквата реакција на организмот.

Што е алергија?

Алергија претставува сложен имунолошки процес во човечкиот организам што настанува како резултат на влијанието на различни типови супстанции (алергени) со кои веќе еднаш организмот бил во контакт. Притоа следува цела низа процеси – реакции на создавање на антитела од типот IgE како и разни типови имунолошки комплекси, од кои понатаму зависи и како ќе се манифестира целокупната реакција – како здравствен проблем.

Алергиската реакција може да се појави било каде во организмот – при тоа, може да предизвика сериозни последици, дури и да заврши со смрт.

Што ја предизвикува алергијата и како се манифестира?

Постојат стотици видови на алергени и тие се наоѓаат насекаде околу нас – во домот, работната средина, храната, природата што не опкружува. Поделени се во неколку групи, од кои најчести се алергените во прехранбените производи (нутритивни алергени), вдишувачките или алергените присутни во воздухот (инхалаторни алергени), контактните алергени, лековите и сл.

Во зависност од видот на алергенот и местото на одигрување на реакцијата, алергијата може да се манифестира на најразличен начин – од солзење и црвенило на очите, секреција од носот, отежнато дишење и кивање, осип по кожата, па се до потешки и сериозни заболувања, кои се предизвикани од алергија – астма, хронични воспаленија на дишните патишта, кожни заболувања, нарушувања во варењето на храната и сл. Повеќето луѓе всушност и не знаат, дека сезоната за алергии никогаш не завршува-таа трае преку целата година, било да се работи за затворени простории или надворешната средина. Човекот во своето опкружување постојано е во контакт со секакви супстанции, кои се потенцијални предизвикувачи на алергиски реакции и се опасни подеднакво за сите – возрасни, деца, болни или здрави.

За третман на алергијата постојат неколку групи лекови, кои се употребуваат по препорака и под надзор на лекар. Како и за секое заболување, од исклучителна важност е да се утврди причината за настанатата алергиска реакција. Еден од првите чекори во лекувањето на алергијата е избегнување на контактот со причинителот на алергијата. Затоа, неопходно е да се знае дали постои еден, или можеби повеќе причинители, кои ја влошуваат Вашата здравствена состојба.

Постојат и многу други заболувања кои ги имаат истите симптоми како алергиите. Затоа, во одредени ситуации, со цел да се дознае на што се должат настанатите симптоми и да се спроведе вистинскиот третман, потребно е да се направат и алерготестови.

Дознајте ја вистинската причината за Вашата алергиска реакција!

Најново во дијагностиката на алергиски реакции

Алерготестовите се најдобриот и единствениот начин да дознаете дали сте алергични. Тоа е, исто така, единствениот начин да се утврди што е тоа што ги предизвикува Вашите симптоми.

Кога ќе се утврди вистинската причината за настанатата aлергиска реакција, многу е поедноставно да се спречи понатамошниот контакт со алергенот и да се ублажат симптомите со соодветен третман.

Во Авицена Лабораторија се изработуваат најсовремени квантитативни алерготестови преку крв од германскиот производител R-Biopharm. Единствени алерготестови на пазарот со стандардна крива калибрирана согласно стандардот на СЗО „2nd WHO IRP 75/502 for human IgE“.

–          Тестирањето е лесно и едноставно за изведба и се прави со само едно земање крв (венска или капиларна)

–          Тестовите се прават на секоја возраст, кај мали деца и возрасни, без потреба од претходна подготовка и прекин на тековната терапија.

–          При тестирање преку крв се спречува можноста за внесување алергени, со што се избегнува ризикот од анафилактична или други несакани реакции.

–          Безбедно, брзо и прецизно

Тестовите се формулирани во вид на панели, со по 20 алергени (нутритивни, педијатриски, инхалаторни, комбинирани и посебно прилагодени за нашето подрачје) за истовремена детекција на 20 предизвикувачи одеднаш.

Добиените резултати директно укажуваат на тоа дали се работи за алергија или не и точно го идентификуваат предизвикувачот на алергиска реакција. Покрај тоа даваат информација и за интензитетот на алергиската реакција (изразено во класи од 1 до 5).

Цената на еден панел изнесува 2300 денари. 

Разгледај ја брошурата на следниот линк.

ИНХАЛАТОРЕН алергиски панел:

-DERM.Pteronyssinus

-DERM.Farinae

-Евла

-Бреза

-Леска

-Даб

-Мешани треви

-‘Рж (полен)

-Пелин

-Тегавец (полен)

-Мачка

-Куче

-Коњ

-Морско прасе

-Хрчак

-Зајак

-PENICILLIUM NOTATUM

-CLADOSPORIUM HERBARIUM

-ASPERGILLUS FUMIGATUS

-ALTERNARIA ALTERNATA

НУТРИТИВЕН алергиски панел:

-Лешници

-Кикирики

-Ореви

-Бадеми

-Млеко

-Белка од јајце

-Жолчка од јајце

-Казеин

-Компири

-Целер

-Моркови

-Домати

-Бакалар (риба)

-Морски рак (краба)

-Портокали

-Јаболка

-Пченично брашно

-‘Ржано брашно

-Семки од сусам

-Соини зрна

КОМБИНИРАН алергиски панел:

-DERM.Ptеronyssinus

-DERM.Farinae

-Евла

-Бреза

-Леска

-Мешани треви

-‘Рж (полен)

-Пелин

-Тегавец

-Мачка

-Куче

-Коњ

-Alternaria Alternata

-Белка од јајце

-Млеко

-Кикирики

-Лешници

-Моркови

-Пченично брашно

-Соини зрна

ПЕДИЈАТРИСКИ алергиски панел:

-DERM.Pteronyssinus

-DERM.Farinae

-Бреза

-Мешани треви

-Мачка

-Куче

-Alternaria Alternata

-Млеко

-α-LACTOALBUMIN

-β-LACTOGLOBULIN

-Казеин

-Белка од јајце

-Жолчка од јајце

-Говедски серум албумин

-Соини зрна

-Моркови

-Компири

-Пченично брашно

-Лешници

-Кикирики

1HVEN (КОМБИНИРАН) алергиски панел, посебно креиран за нашето поднебје:

-Мачка

-Коњ

-Крава

-Куче

-Гуска (пердуви)

-Патка (пердуви)

-Домашна прашина

-Златица (коров)

-Бршлен

-Ран полен од дрва

-Доцен полен од дрва

-Багрем

-Овес, зоб

-Пченица

-Латекс

-Сончоглед

-Убод од пчела

-Убод од оса

-Бубашваба

-Мравја киселина

3UY (НУТРИТИВЕН) алергиски панел, посебно креиран за нашето поднебје:

-Јајце
-Млеко/млеко во прав/казеин
-Пченично/овесно/оризово/соино брашно
-Овесно брашно
-Пченкарно брашно
-Какaо
-Глутен
-Домат
-Лимон
-Портокал
-Јагоди
-Кикирики
-Соја протеин
-Ореви/лешници/бадеми
-Говедско месо
-Свинско месо
-Пилешко месо
-Морски рак (краба)
-Мали ракчиња (shrimps)
-Туна/ лосос/ бакалар/ школки