fbpx

СВЕТСКИ ДЕН НА ОСТЕОПОРОЗА- РИЗИК ФАКТОРИ И ДИЈАГНОСТИКА

ШТО Е ОСТЕОПОРОЗА?

Во светот, една од три жени и еден од пет мажи на возраст од 50 години и повеќе ќе доживеат остеопоротична фрактура. Остеопорозата предизвикува коските да станат слаби и кревки, така што лесно се кршат – дури и како резултат на помал пад, удар или ненадејно движење. Скршеници предизвикани од остеопороза може да бидат опасни по живот и главна причина за болка и долгорочна попреченост.

Извор: https://www.worldosteoporosisday.org/about-osteoporosis

Дали може да се спречи остеопороза и фрактурите? Да, доколку се дијагностицира навремено!

Скршеници (фрактури) поради остеопороза имаат катастрофално влијание врз милиони луѓе ширум светот. Сепак, и покрај ефективниот медицински напредок за намалување на скршениците, мала група на мажи и жени примаат соодветен третман.

Само 20% од пациентите со остеопоротични фрактури се всушност дијагностицирани или третирани за остеопороза.

5 ЧЕКОРИ ДО ЗДРАВИ КОСКИ:

Дијагностички тестови:

Покрај преглед од лекар и „имиџинг” методи со кои се добива слика за коскеното ткиво, од огромно значење се и лабораториските тестови.

Во Авицена Лабораторија се достапни повеќе лабораториски тестови кои даваат комплетен увид во метаболизмот на Витамин Д, кој има клучна улога за состојбата на коскеното ткиво.

  • Одредување концентрација на Vitamin D
  • Intact PTH (Parathormon)
  • Електролити (од кои најважен за коскеното ткиво е Калциум)
  • Ензими (Алкална фосфатаза како маркер за коскениот метаболизам)
  • Calcitonin ( хормон кој учествува во метаболизам во калциум)
  • Хормонален статус за проценка на менопауза/андропауза, како ризик фактор за остеопороза

НОВО! Пакет Витамин Д+ PTH +Joнизиран калциум

Во пресрет на светскиот ден на остеопороза, во Авицена Лабораторија е достапен нов пакет за метаболизмот на Витамин Д.

Прочитајте подетално на следниот линк.