fbpx

Објавено на: 03.02.2023

#WorldCancerDay

Последни промени: 03.02.2023

🌏Секој 4-ти февруари, се обележува како светскиот ден на ракот, за да се поттикне поголема свесност за раната превенција, дијагностицирање и лекување, со цел намалување...

Објавено на: 27.01.2023

Д-р Мартин Ивановски: Значењето за TRAB (TSI) антителата на тироидната жлезда

Последни промени: 27.01.2023

Аврот на текстот: Д-р Мартин Ивановски, специјалист по медицинска биохемија во Авицена Лабораторија Тироидните анатитела се проверуваат за да помогнат во одредување дијагноза, следење автоимуни...

Објавено на: 23.01.2023

Цистична фиброза: генетско тестирање, рана детекција, симптоми и третман

Последни промени: 29.06.2023

Цистичната фиброза е прогресивна, наследна и често, животозагрозувачка болест која предизвикува сериозно оштетување на органите на респираторниот и дигестивниот систем. Се проценува дека повеќе од...

Објавено на: 06.12.2022

СЕЗОНА НА РЕСПИРАТОРНИ ИНФЕКЦИИ – Симптоми, преносливост и лабораториска детекција

Последни промени: 06.12.2022

Респираторните инфекции се најчестата причина заради која пациентите се јавуваат кај својот матичен лекар. Иако овие инфекции, се јавуваат во текот на целата година, есенско-зимскиот...

Објавено на: 05.12.2022

Често поставувани прашања за PreSENTIA

Последни промени: 05.12.2022

Како дел од нашето ново портфолио ги воведовме генетските панели PreSENTIA, за детекција на мутации кои предизвикуваат наследни видови рак на дојка, јајници и рак на матка. Тестотвите претставуваат револуционерно решение за предвидување ризик од рак, како и помагаат на оние пациенти кои веќе се дијагностицирани со болеста, да ја дознаат причината за појава на ваквата состојба.

Објавено на: 23.11.2022

Женско репродуктивно здравје

Последни промени: 23.11.2022

Авицена Лабораторија ви овозможува да ги направите сите анализи на едно место! Напредокот на науката доведе до развој на широка палета на лабораториски анализи, за...

Објавено на: 14.11.2022

Квиз: Колку добро сте запознаени со дијабетесот!

Последни промени: 23.11.2022

По повод светскиот ден на дијабетесот 14 ноември, креиравме квиз со кој ќе можете да го проверите вашето знаење за болеста!

Објавено на: 02.11.2022

СИНДРОМ НА ПОЛИЦИСТИЧНИ ЈАЈНИЦИ И НЕПЛОДНОСТ

Последни промени: 08.11.2022

Синдромот на полицистични јајници (PCOS) се среќава кај 1 од 10 жени ширум светот и е една од најчестите причини за нарушена плодност кај жените....

Објавено на: 05.10.2022

Rodinia – Панели за неплодност кај мажи и жени

Последни промени: 14.10.2022

Авицена Лабораторија го зголемува своето портфолио и започнува со изработка на генетски тестови за неплодност кај мажи и жени. Новото портфолио генетски тестови, кои ќе...

Објавено на: 05.10.2022

PreSENTIA – Генетски панели за наследни видови на рак на дојка, матка и јајници.

Последни промени: 13.10.2022

“Presentia” – Генетски панели за детекција на мутации кои предизвикуваат наследни видови рак на дојка, јајници и рак на матка. Тестотвите претставуваат револуционерно решение за...