Објавено на: 08.06.2021

Интолеранција на храна

ДАЛИ ПРИЧИНАТА ЗА ВАШИОТ ПРОБЛЕМ Е ИНТОЛЕРАНЦИЈА НА ХРАНА? Понекогаш, одредени лица имаат невообичаена реакција кон одредена храна или состојка од храна! Што е интолеранција...

Објавено на: 28.04.2021

Разговор со д-р Бранко Јагликовски – Важноста на лабораториските анализи во време на пандeмија со COVID-19

Кои се најчестите лабораториски анализи кои се изработуваат во Авицена лабораторија од почетокот на пандемијата па сè до денес? Од почетокот на пандемијата до денес,...

Објавено на: 25.04.2021

Зошто се важни анализите Interleukin-6 и Procalcitonin (PCT) кај пациенти со COVID-19?

Interleukin-6 (IL-6) IL-6 е дел од големата групи молекули наречени цитокини. Цитокините имаат повеќе улоги во телото и особено дејствуваат во рамките на имунолошкиот систем...

Објавено на: 24.04.2021

Најчесто поставувани прашања во врска со BabyTest Plus/Advanced

ШТО ОТКРИВА BABYTEST PLUS/ADVANCED? BabyTest Plus/Advanced тестот е неинвазивен пренатален тест за детекција на најчестите хромозомски нарушувања кај плодот кои не можат да се детектираат со вообичаените рутински...

Објавено на: 23.04.2021

Како да ги подготвите Вашите деца за посета на лабораторија

Подготвувањето на децата за лабораториски анализи може да биде вистински предизвик. Обидете се смирено и разбирливо да ги објасните фазите низ кои ќе помине детето,...

Објавено на: 28.03.2021

Гестациски дијабет и тест на оптеретување со гликоза (oGTT) кај бремени жени

Што е гестациски дијабет? Гестациски дијабет (или труднички дијабет) претставува посебен тип на дијабет кој се  манифестира со покачено ниво на гликоза во крвта и за...