Објавено на: 27.12.2020

Грип, COVID-19, настинка или алергија? – Направете разлика

Грип, COVID-19, настинка или алергија? Направете разлика! Во зимскиот период, кога се чести и сезонските настинки и грипот, во време на пандемија со COVID-19, многу...

Објавено на: 25.12.2020

Лабораториски анализи кај COVID-19

Суштинската улога на клиничките лаборатории во оваа пандемија не е само во тестовите за детекција на самиот вирус, туку и во следење на пациентите во...

Објавено на: 27.09.2020

Гастроинтестинални заболувања

Заболувањата на гастроинтестиналниот тракт се многу чести кај општата популација и се манифестираат во најразлична форма, во зависност од  причинителот на состојбата.  Синдромскиот пристап на...

Објавено на: 27.05.2020

Нарушување на системот за коагулација кај пациенти со COVID-19

Згрутчувањето (коагулацијата) на крвта Згрутчувањето (коагулацијата) на крвта претставува природен и заштитен механизам на организмот од искрварување. Кога постои оштетување на ѕидот на крвните садови, настанува слепување на крвните плочки...

Објавено на: 26.05.2020

7 факти кои треба да ги знаете за интолеранцијата на лактоза

СÈ Е ВО ЕНЗИМИТЕ Вашето тело произведува ензим наречен лактаза. Кога пиете чаша млеко, лактазата ви помага да го разградите млечниот шеќер лактоза во поедноставни...

Објавено на: 26.05.2020

МОЛЕКУЛАРНИ РЕСПИРАТОРНИ ПАНЕЛИ

МОЛЕКУЛАРНИ РЕСПИРАТОРНИ ПАНЕЛИ ЗА ТОЧНА, БРЗА И ПРЕЦИЗНА ДЕТЕКЦИЈА НА НАЈГОЛЕМ БРОЈ ПРИЧИНИТЕЛИ ОДЕДНАШ! Респираторните инфекции се најчестите инфекции кај луѓето.  Иако живееме во време...