fbpx

Објавено на: 16.05.2020

Осипни трески и болести кои се превенираат со вакцини

Последни промени: 17.06.2022

Авицена Лабораторија располага со комплетно мени на тестови за детекција на најчестите причинители на осипни трески и болести кои се превенираат со вакцини. Сите анализи...

Објавено на: 15.05.2020

Уникатни ланцети за земање примерок од прст

Последни промени: 28.05.2021

Авицена Лабораторија е единствената лабораторија во која се употребуваат уникатни ланцети за земање примерок крв од прст, со патентираната Comfort Zone Technology®. Имено, англискиот производител...

Објавено на: 12.04.2020

Интолеранција на лактоза

Последни промени: 17.06.2022

Според книгата The Sensitive Gut (Чувствителни црева), издадена од Медицинскиот факултет на Харвард, се проценува дека „околу 70 проценти од светското население има некакви проблеми...

Објавено на: 10.04.2020

Што се тумор маркери?

Последни промени: 27.05.2021

Што се тумор-маркери? Тумор маркерите претставуваат супстанции (протеини, ензими, хормони и сл.) кои се лачат во организмот како последица на негов одговор при постоење на...

Објавено на: 09.04.2020

Холестерол и атеросклeроза

Последни промени: 27.05.2021

Холестеролот е стероидно соединение кое настанува со разградувањето на мастите. Бидејќи холестеролот учествува во создавањето на жолчната киселина, на половите хормони и на хормонот на...

Објавено на: 06.04.2020

Анемија (Слабокрвност)

Последни промени: 27.05.2021

Крвта е ткиво составено од три типа на клетки – еритроцити (црвени крвни клетки), леукоцити (бели крвни клетки) и тромбоцити (крвни плочки). Еритроцитите се составени...

Објавено на: 05.04.2020

Prisca – пренатален скрининг

Последни промени: 11.01.2023

Производител Siemens Healthcare Diagnostics Зошто се прави пренатален скрининг? Пренаталниот скрининг им овозможува на сите бремени жени, на која било возраст, да дознаат повеќе за...